• Magda en Bente bewonderen het werk van Stijn Wuyts.
• Magda en Bente bewonderen het werk van Stijn Wuyts. Foto: Mimi van Rossem

Nederland-België in glasstad Leerdam

Algemeen 437 keer gelezen

LEERDAM • In het voormalige ABN–AMRO gebouw aan het Dr. Reilinghplein in Leerdam is op de benedenverdieping een bijzondere glastentoonstelling te zien.

Nederlandse en Belgische studenten van IKA, Instituut voor Kunst en Ambacht uit Mechelen, tonen hun glazen kunstvoorwerpen die zij maakten als afstudeerproject 2020. Er zijn installaties en kunstvoorwerpen te zien waarin licht, kleur, materiaal, reflectie en ruimte een belangrijke rol spelen en waarin je wordt meegenomen in de wereld van het glas. 

De uit België afkomstige Helena Wouters, die het eerste weekend dat de expositie te bezichtigen was, aanwezig was als kunstenaar en suppoost, vertelt enthousiast en uitgebreid over de tentoongestelde werken. 

Wouters: “Dit zijn de afstudeerprojecten van drie cursisten uit België en twee cursisten uit Nederland. Deze expositie toont vijf verschillende werelden waarbij glas in staat is om telkens andere emoties op te roepen.” 

Avondonderwijs
Bijzonder aan deze opleiding bij het IKA is dat het avondonderwijs is, maar ook één keer per veertien dagen op zaterdag.

Wouters: “Daarom komen juist de Nederlandse studenten naar Mechelen om hier de kunst van het glas maken te leren. Na vijf jaar wordt de studie afgerond met exposities van de werken die door de cursisten zijn gemaakt. Vanwege corona kon dit niet in het afstudeerjaar 2020 doorgaan, maar dit jaar wel. Het werk dat nu in Leerdam staat, is het resultaat van zes jaar studie. Na de basisstudie konden de cursisten voor een eigen specialisatie kiezen.” 

Wouters, in het dagelijks leven scheikundige en werkzaam bij een instituut dat kunstobjecten van glas en metalen onderzoekt, koos, vanwege haar kennis, voor kunst gemaakt met glas en metaal. 

Magda van Driel, die met kleindochter Bente zondagmiddag de expositie bezocht was erg onder de indruk van de kunstwerken. Het kunstwerk ‘Vrouw en onderdrukking’ van Myriam Thomas maakte veel indruk op beiden. Magda die in de zomermaanden toeristen rondleidt door Leerdam, hoopt deze expositie zeker in de stadswandelingen mee te nemen. 

Tot en met 8 augustus is deze tentoonstelling gratis te bezoeken, op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur en op zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden