• De Dick van Dijkbrug is een sieraad voor Heukelum.
• De Dick van Dijkbrug is een sieraad voor Heukelum. Foto: André Bijl

Belofte maakt schuld: de brug in Heukelum is klaar

Algemeen 988 keer gelezen

HEUKELUM •  Nog even een verfje over de leuningen en dan is de fraaie brug in Heukelum klaar. “Het heeft lang geduurd, maar ik ben blij dat de klus nu af is.”

“De brug over de stadsgracht is precies geworden, zoals ik het wilde hebben”, zegt initiatiefnemer Dick van Dijk. 

Eind december 2018 opende burgemeester Loes van Ruijven van Lingewaal tijdens haar laatste officiële handeling voor de herindeling de stadswal en de ophaalbrug. Maar eigenlijk was de brug nog niet klaar. 

“Destijds werd alleen de onderbouw geopend, de bovenbouw moesten we nog maken”, vertelt Van Dijk. Dat duurde even, omdat het maken van de bovenbouw via handwerk en in de vrije uurtjes moest gebeuren. “Bovendien was het de afgelopen jaren razend druk in de bouw.”

Klep kan open
Maar onlangs was de bovenbouw dan toch klaar en werd de hameipoort – een draagconstructie – met daarboven de balans verbonden met de onderbouw. “Deze constructie zorgt ervoor dat de klep open kan.”

Na alle ‘tam tam’ tweeënhalf jaar geleden werd dit keer geen ruchtbaarheid aan de handeling gegeven. “We drinken er later met elkaar nog wel een biertje op”, lacht Van Dijk. 

De initiatiefnemer is apetrots op het eindresultaat. “De stadswal met zijn rondelen en torentjes en de brug passen prachtig bij elkaar. Het is een plaatje. Ik ben vreselijk blij dat het gelukt is. Ik had mezelf voorgenomen om dit te doen en dan moet het gebeuren ook. Wie ‘a’ zegt, moet ook ‘b’ zeggen.” 

Toch had het heel wat voeten in de aarde voor het project was gerealiseerd. Het idee ontstond, nadat Heukelum in 2013 meedeed aan de nationale groencompetitie Entente Florale. Het stadje kreeg van de jury volop complimenten over het groen en de historie. 

“Maar we kregen ook te horen dat het onder de grond stoppen van een historische muur echt niet kon. De jury zag graag dat de stadsmuur aan de zuidzijde weer zichtbaar zou worden gemaakt. Heukelum zou hierdoor haar toeristische en recreatieve mogelijkheden vergroten”, vertelde Loes van Ruijven tijdens de opening in 2018. 

Vrouw
Eind oktober 2013 meldde Van Dijk zich bij de gemeente om te praten over de oude stadswal die hij wilde reconstrueren. Volgens Van Ruijven had ook zijn vrouw daar een aandeel in. Toen Dick klaagde over de toestand van de oude muur zei zij: ‘Dan kun jij er toch voor zorgen dat-ie weer terug komt’.

Daarop ging Van Dijk met hulp van een groot aantal vrijwilligers aan de slag. Aanvankelijk verzetten omwonenden zich tegen de plannen, maar dat tij is inmiddels gekeerd. 

“Iedereen is enthousiast. Veel mensen verwachtten niet dat het zo mooi zou worden.” 

Burgemeester Van Ruijven stelde destijds vast dat de naam van Van Dijk voor eeuwig aan de brug verbonden zou blijven. Dat is nu werkelijkheid geworden. De naam van de initiatiefnemer prijkt sierlijk op de bovenbouw van de brug. 

Van Dijk: “Belofte maakt schuld, ik had beloofd Heukelum een mooie brug te geven en dat is gelukt. Het is een brug waar Heukelum honderden jaren mee vooruit kan. Ik hoop dat de inwoners er blij mee zijn.”

André Bijl

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden