• Jan en José Zijderveld stoppen met Het Achterhuis.
• Jan en José Zijderveld stoppen met Het Achterhuis. Foto: Mimi van Rossem

Bezoekboerderij Het Achterhuis in Leerdam sluit de deuren

Algemeen 3.778 keer gelezen

LEERDAM • Bezoekboerderij Het Achterhuis, de leukste boerderij in de omgeving van Leerdam, sluit op 25 september de deuren.

Na 23 jaar moeten Jan en José Zijderveld vanwege gezondheidsredenen stoppen met de melkveehouderij en het ontvangen van bezoekers in Het Achterhuis. De boerderij aan het Hoogeind 20 A in Leerdam was maar liefst 108 jaar in het bezit van de familie Zijderveld. Jan, de huidige eigenaar is hier 63 jaar geleden ook geboren.

De familie begon destijds een melkveehouderij bedrijf en Jan nam dit later van zijn ouders over. 

Nadat Jan en José 36 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, was ook José al snel helemaal ingeburgerd in het boerenleven. Met veel plezier kijken beiden terug op wat zij door de jaren heen allemaal hebben beleefd op de boerderij.

Feestjes
José vertelt heel enthousiast hoe zij 23 jaar geleden begonnen met het openstellen van hun boerderij voor bezoekers. Er waren in het begin mensen in hun omgeving die nogal sceptisch reageerden op de plannen van Jan en José die bedrijfs- of familiefeestjes wilden gaan organiseren. Het echtpaar liet zich hierdoor niet ontmoedigen en begon met veel enthousiasme met het organiseren van leuke boerenactiviteiten voor jong en oud.

Al snel kwamen er ruim 5000 bezoekers per jaar die genoten van alle activiteiten op de boerderij. 

In totaal hebben Jan en José door de jaren heen 108.000 bezoekers over de vloer gehad. Bussen vol kinderen en volwassenen bezochten de boerderij. Van alles kwam langs. Schoolreisjes, vrouwenverenigingen, het Timmerdorp, deelnemers aan de fietsvierdaagse. Of de boerderij diende als rustplaats voor de Glasstadmars. 

Niks was het echtpaar te gek en iedereen was altijd weer welkom om op een leuke educatieve wijze te leren over de dieren en het leven op een boerderij.

Voor de kinderen
José: “Het allerleukste waren de activiteiten voor de kinderen. Als zij kwamen was het altijd weer erg leuk. Zeker met kinderen uit een grotere stad. Melk die uit een koe komt of kippen die eieren leggen? Komen die niet uit een pak of fles dan? En dan natuurlijk de spelletjes zoals slootje springen en buikschuiven. Dat was altijd weer erg lachen hoor.”

Maar het was ook altijd druk. Er waren jaren bij waarin het echtpaar maar vier dagen vrij was. Want Jan moest gewoon iedere dag de koeien melken en de andere dieren op de boerderij verzorgen. En dat zijn er nogal veel want er scharrelt en loopt van alles rond. Schaapjes, geitjes, konijnen, zwanen, kalkoenen en zoveel meer grote en kleine dieren.

“En nu is, en wordt alles verkocht”, vertelt Jan. “We stoppen per 25 september en verhuizen volgend jaar april naar een woning in Schoonrewoerd. “We moeten wel, want ik ben aan mijn hart geopereerd en heb sindsdien onvoldoende energie om alles draaiende te houden. Het is verstandig om nu te stoppen met de boerderij, maar natuurlijk heb ik ook emotionele gevoelens over dit besluit.” 

Een besluit dat mede genomen is doordat de twee kinderen van het echtpaar voor een beroep elders hebben gekozen. 

Afscheid
Inmiddels zijn Jan en José druk bezig alles goed af te ronden. Er moet een goed tehuis worden gezocht voor de dieren en de vele spullen en spellen die door de bezoekers zijn gebruikt worden verkocht.

Het echtpaar hoopt dat een paar kleinere dieren naar de kinderboerderij in Leerdam kunnen verhuizen. Zeker is dat vier van de schaapjes een goed tehuis krijgen, want deze gaan naar hun dochter. 

De komende maanden zijn Jan en José dus nog druk bezig met van alles, maar toch willen zij in de komende zomervakantie bij wijze van afscheid nog een aantal familie verrassingsmiddagen organiseren. 

En dan? Vervelen na zoveel jaar zo druk te zijn geweest? “Nee, hoor. Ik hou van vilten, borduren, breien, wol spinnen en zoveel meer en Jan gaat vrijwilligerswerk doen”, merkt José op.

Laatste verrassingsmiddagen
Ouders en grootouders zijn met hun kinderen op 20, 22, 26, 28 juli en 10, 12, 16, 18, 21, 24, en 27 augustus voor het laatst welkom op de boerderij. De verrassingsmiddagen beginnen om 13:30 uur en duren tot 16:30 uur. Het thema is: ‘Zomer op de Boerderij’.

Kosten: 9,50 euro per persoon, inclusief alle drankjes en hapjes. 

Reserveren is noodzakelijk. Dit kan door te bellen naar 0345-619887 of te mailen naar info@bezoekboerderij.nl.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden