Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Volop verbeterpunten voor binnenstad Leerdam

Algemeen 407 keer gelezen

LEERDAM • De binnenstad van Leerdam kan op een flink aantal punten worden verbeterd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wijkraad centrum.

Volgens bewoners, ondernemers en andere betrokkenen is er werk aan de winkel waar het gaat om de aantrekkelijkheid van het centrum. Er zijn te weinig terrassen en er bestaat te weinig differentiatie bij horeca en restaurants. 

De ondervraagden vinden het horeca-aanbod eenzijdig en uit het onderzoek komt ook naar voren dat er behoefte is aan meer kwalitatief goede restaurants. De ondervraagden vinden ook dat er meer gedaan moet worden met het historisch karakter van de stad. 

Ook zou er geen duidelijke samenhang bestaan tussen zaken die interessant zijn voor toeristen die de Glasstad bezoeken. Bovendien moet er gewerkt worden aan de verkeersstructuur. Er bestaat te weinig aandacht voor voetgangers en fietsers. Daarnaast moet het parkeren worden verbeterd. Dat geldt ook voor de toegankelijkheid van het centrum voor fietsers.

Het onderzoek werd gehouden in opdracht van de Wijkraad centrum en betaald door de gemeente. Dat gebeurde van november 2020 tot en met maart 2021 toen ons land volop in het teken van ‘corona’ stond. Dat beïnvloedde op sommige punten de resultaten. De enquête werd uitgezet bij 1026 woonadressen met een respons van bijna 20 procent. Volgens de bewoners zijn verkeer, parkeren, afval, leegstand en de leefbaarheid van het historische centrum de belangrijkste knelpunten in de binnenstad.

Parkeren
De verkeerssituatie scoort gemiddeld laag met als belangrijkste pijnpunten het parkeren van auto’s (cijfer 3,9), de verkeersluwte (4,3) en de verkeersveiligheid (4,6). De inrichting van de straat komt er beter van af. Zo scoort het aanzicht van ‘mijn straat’ gemiddeld een 6,6. Al zijn er ook hier verbeterpunten, zoals groen in de straat (5,0) en rustpunten (4,1).

Als wens wordt genoemd het verkeersveiliger maken van het centrum. Dat moet gebeuren door de 30 kilometer zo in te richten dat auto’s worden afgeremd. Ook moeten er voor voetgangers meer veilige ruimtes worden gecreëerd. Meer groen in de straten, meer toezicht op de naleving van regels en het parkeren staan ook hoog op het verlanglijstje. 

De uiteindelijke waardering voor de binnenstad loopt bij de bewoners uiteen. Van de ondervraagden laat 41 procent weten zich hier echt thuis te voelen, 40 procent vindt het centrum niet meer dan een plek die ‘puur functioneel’ is.

Ruimere terrassen
Op de kop af 120 ondernemers kregen de vraag mee te werken aan het onderzoek, daarvan vulden 32 procent de enquête in. De ondernemers zijn redelijk positief over het totale winkelaanbod (6,7) en het horeca-aanbod (6,6). Ook de sfeer en beleving van het centrum scoort met een 6,4 heel aardig.

Groen (5,4) en faciliteiten (4,9) komen er bekaaid vanaf. Liefst 91 procent pleit voor ruimere terrassen. 

Veel ondernemers zijn pessimistisch over de toekomst: (bijna) de helft verwacht dat de leegstand in het centrum het komende jaar toeneemt, dat het aantal winkels en horecagelegenheden afneemt, terwijl bijna 40 procent bang is dat het minder druk wordt in het centrum. 

“Niet zo’n geweldig beeld, maar dat is logisch midden in coronatijd”, constateerde wijkraadvoorzitter Harry Singeling. 

Volgens de opstellers van het rapport is duidelijk waar bewoners, ondernemers en bezoekers behoefte aan hebben: minder verkeer en meer ruimte voor voetgangers, meer ruimte voor ontmoeten en beleven, meer groen en meer aandacht voor het historisch centrum.

In het verlengde van dit onderzoek stelt de gemeente een visie op voor de ontwikkeling van het centrum.        

Bezoekersenquête Leerdam
De Wijkraad centrum Leerdam heeft, zoals hierboven te lezen is, eerder een enquête gehouden onder bewoners en ondernemers van het centrum over het woon- en leefklimaat in het centrum. Nu worden bezoekers van het centrum gevraagd hoe het centrum aantrekkelijker gemaakt kan worden.

In een enquête vraagt Wijkraad Leerdam centrum en gemeente Vijfheerenlanden hoe bezoekers het centrum beleven. De vragen gaan onder andere over de nabijheid van voorzieningen, drukte, geluid, verkeer, parkeren, bereikbaarheid, groen, inrichting en onderhoud openbare ruimte. 

De resultaten van de enquête worden gebruikt om een visiedocument op te stellen voor de binnenstad Leerdam. De enquête is te vinden op de website van de Wijkraad centrum Leerdam of via Vijfheerenlanden.nl/centrumvisieleerdam

Vul de enquête in vóór 31 juli en maak kans op een cadeaupakket van Koffie in de Bakkerij. Voor vragen of direct contact kunt u mailen naar info@wijkraadleerdamcentrum.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 7 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 10 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden