• Burgemeester Sjors Fröhlich heeft 'hart' voor de Ambonees-Molukse zaak.
• Burgemeester Sjors Fröhlich heeft 'hart' voor de Ambonees-Molukse zaak. Foto: FERRY VERHEIJ

‘Ik heb hart voor de Molukse zaak’

Algemeen 1.530 keer gelezen

LEERDAM • Na een roerige periode is het nu min of meer rustig in en rond de Ambonees-Molukse wijk in Leerdam. “Het gaat goed. De overlast is een flink stuk minder. Ik ben daar heel blij mee”, zegt burgemeester Sjors Fröhlich. 

Vandaar dat hij alle betrokkenen complimenteert met de hervonden rust. Die was dit voorjaar namelijk ver te zoeken. 

Bewoners van Broekgraaf ondervonden overlast vanuit de Molukse wijk en trokken aan de bel. Hun klachten en de inzet van politie zorgden weer voor irritatie bij de Molukse gemeenschap. 

Tweesporenbeleid 
Begin april escaleerde de situatie, waardoor de politie massaal uitrukte. Medio juni liepen de gemoederen weer hoog op toen er brand werd gesticht in een container bij een appartementencomplex in Broekgraaf.

Volgens Fröhlich is het onderzoek naar dit incident nog niet afgerond en is daarom niet duidelijk wie de dader is. De burgemeester voert in deze ‘kwestie’ een tweesporenbeleid. 

“Er spelen twee verschillende zaken. Enerzijds gaat het om de openbare orde en veiligheid. Daar ben ik verantwoordelijk voor. Als er overlast is, treden we op. Dat doen we overal, dus ook in de Molukse wijk. Maar dat moet je volstrekt los zien van de Molukse zaak, want die is mij dierbaar.” 

Ingesloten
De burgemeester stelt vast dat het karakter van de Ambonees-Molukse wijk is veranderd door de bouw van Broekgraaf.

“Heel lang lag de wijk aan de rand van de stad. Nu ligt de wijk meer ingesloten. Daar moeten mensen aan wennen. Maar Leerdam-west breidde in het verleden ook uit naar de Molukse wijk. Dat is ook goed gegaan. Het is een beetje leven en laten leven”, aldus Fröhlich die vaststelt dat ook ‘corona’ een rol speelt. 

“Jongeren uit de wijk konden geen gebruik maken van het verenigingsgebouw, de onderlinge contacten stonden onder druk.” Hij is ervan overtuigd dat er niets ‘groots’ zit achter de recente incidenten. “Het staat los van het Molukse vraagstuk.” 

Dat is geen reden voor Fröhlich om de incidenten te bagatelliseren. “Geluidsoverlast in de zomer, muziek die wat te hard staat; dat kan een keertje gebeuren. Maar de gebeurtenissen in wijk West waren van een andere orde: ernstige geluidsoverlast, vuurwerk, intimidatie – niet alleen van bewoners, maar ook van politie en boa’s; dat konden we niet tolereren.”

Ten einde raad
Tijdens een belrondje langs Broekgraafbewoners hoort deze krant een opeenstapeling van klachten en zorgen. Mensen zijn bang, slapen slecht, schrikken midden in de nacht wakker, zijn uitgescholden en voelen zich geïntimideerd. Een aantal overweegt hun net betrokken woning weer te verlaten en te verhuizen.

“Mensen waren ten einde raad. Ze konden niet slapen, durfden niet buiten te zitten, waren bang om in het donker de straat op te gaan. Ik heb mensen gesproken die met tranen in de ogen zeiden: ‘doe wat burgemeester, zo kan het niet langer’. Dat vind ik erg. Zeker thuis moeten mensen zich veilig voelen”, zegt Fröhlich.

Ergernis
Andersom liep de ergernis in de Ambonees-Molukse gemeenschap op. Ze verwijten hun buren veel te snel te klagen, vinden de politie-inzet buitensporig en stellen dat de burgemeester onvoldoende verbindt. Sommige Molukkers gaan ervan uit dat de inval in de wijk in april was gepland en overwegen een klacht tegen burgemeester en politie in te dienen.

Die beschuldiging wijst Fröhlich met kracht van de hand. “Er was niets gepland. Zeker niet met Pasen als de politie toch al onderbezet is. De politie vond dat er sprake was van een dreigende situatie en schaalde daarom op.”

Goede kant
Maar, benadrukt Fröhlich, dat is verleden tijd. “We gaan de goede kant op. De politie-inzet in en rond de wijk is afgeschaald. Als er geen politie nodig is, zie je ook geen politie.” Inmiddels doet hij er alles aan om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de gemeenschap.

“Dat is best ingewikkeld, want dé Molukse wijk bestaat niet. Er is veel wat hen bindt, maar er bestaan ook onderlinge verschillen. Gelukkig ben ik nu weer in gesprek met een aantal bewoners.” 

Supertrots
Ondanks de recente problemen is Fröhlich ‘supertrots’ op de Molukse wijk. “Ik ben blij dat ze bij Leerdam en Vijfheerenlanden horen. Op veel gebieden stijgen ze tot grote hoogte: op creatief gebied, in de sport.”

“Ik vind het mooi om te zien hoe hecht hun onderlinge band is. Daarnaast zijn ze trots op hun geschiedenis. Daar kunnen ‘wij’ veel van leren”, aldus Fröhlich die veel sympathie heeft voor de Molukse zaak. 

“Diverse Molukkers horen tot mijn vriendenkring. Ik snap hoe men zich voelt. Ik besef dat er zeventig jaar geleden bij hun komst naar Nederland veel is misgegaan en dat dat nog altijd een rol speelt.”

“Dat nemen we mee bij alles wat er gebeurt. Jonge agenten krijgen presentaties over de Molukse geschiedenis, zodat ze begrip hebben voor de situatie. Echt, geloof me, ik heb een warm hart voor de Molukse zaak.”

Viering
Sjors Fröhlich kijkt uit naar de viering en herdenking van ‘zestig jaar Molukkers in Leerdam’. “Ik hoop dat we daar iets moois van kunnen maken. In het verleden waren de Pasar Malams hoogtepunten in Leerdam. Iedereen kwam er, het was één groot feest. Die kant moeten we weer op.”

“Ik hoop dat de Ambonees-Molukse gemeenschap en hun buren op een mooie manier samen kunnen leven. Als iedereen van goede wil is - en daar ga ik van uit - moet dat lukken. Ik vind het een uitdaging om daar samen aan te werken.”

Brief over Moluks leed
Burgemeester Sjors Fröhlich benadrukt dat hij een warm hart heeft voor de Molukse wijk. “Daarom ook heb ik onlangs het initiatief genomen voor de brief van honderd burgemeesters aan minister-president Mark Rutte om het Molukse leed te erkennen.”

“Ik heb deze week een persoonlijke reactie van de premier gekregen dat hij deze oproep zeer serieus neemt. Dus ik hoop vurig op een vervolg na de zomer vanuit de regering.”

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afrit 27 naar Hagestein is komen weekend afgesloten.
Afrit 27 richting Hagestein op A27 komend weekend afgesloten Nieuws 5 uur geleden
• Ver Munnich (midden) met haar vriend en voorzitter Theo van de Water.
500.000ste passagier voor Buurtbus De Linge: 'Goed en veilig vervoersmiddel' Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Vijfheerenlanden gaat in gesprek Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden