• Wethouder Kraijo strooit de bloembollen uit in het perk langs de Zwanebloem.
• Wethouder Kraijo strooit de bloembollen uit in het perk langs de Zwanebloem. Foto: Bert Bons

Meer biodiversiteit met bloembollen en kruiden langs de Zwanebloem in Alblasserdam

Algemeen 302 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Met bloembollen en een kruidenmengsel wordt de Zwanebloem in Alblasserdam komend voorjaar niet alleen mooier, het moet ook een oase gaan zijn voor insecten en vogels.

Donderdag 16 december heeft wethouder Arjan Kraijo, onder toeziend oog van een aantal leden van de wijkgroep Blokweer, de bloembollen uitgestrooid in enkele perken. Later zullen zaden van een kruidenmengsel worden toegevoegd langs het nieuwe fietspad in de wijk.

Hiermee wordt een zogenoemde ‘Bonte Berm’ gecreëerd. Het concept van de Bonte Berm is enkele jaren geleden ontworpen en wordt inmiddels omarmd door meerdere bedrijven en de overheid.

Kleur in de berm
Bij de Bonte Berm worden één-, twee en meerjarige (inheemse) zadenmengsels met een op maat samengesteld bloembollenmengsel gezaaid. Door de bloeitijd van de kruiden en de bloembollen te combineren is er van het vroege voorjaar tot het begin van het najaar kleur te vinden in de berm.

Daarnaast is er bijna het hele jaar door voedselvoorziening en beschutting voor vlinders, bijen en andere insecten. En dat trekt weer vogels aan.

De gemeente verhoogt met de Bonte Berm de biodiversiteit en kan de berm ecologisch beheren. Dit betekent dat de berm maar één keer per jaar gemaaid hoeft te worden. Uiteraard houdt de gemeente het fietspad wel vrij van begroeiing zodat er geen onveilige situaties ontstaan.

Eco-zone
Tijdens de herinrichting van de wijk Blokweer is een eco-zone gemaakt in het gebied rond het nieuwe fietspad langs de Zwanebloem en Ganzerik. Naast de Bonte Berm zal de gemeente later dit plantseizoen ook nog plantvakken aanleggen en aanvullen.

“Het zal even wennen zijn voor de bewoners in de wijk, want het ziet er even wat rommelig uit”, legt wethouder Arjan Kraijo uit. “Veel mensen zijn gewend aan glad gemaaide grasvelden. Maar de ervaring leert dat de reacties uiteindelijk positief zijn, want er staat straks ongeveer acht maanden langs iets in bloei in deze perken.”

De gemeente Alblasserdam is blij met de wijkgroep Blokweer, die het initiatief genomen heeft voor meer biodiversiteit in de wijk. De gemeente gaat een informatiebordje plaatsen bij de eco-zone, waarop uitleg gegeven wordt van de Bonte Berm.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 8 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden