• Een trouwfoto van Nico en Hannie bij de Ichthuskerk, met de kinderen van de zondagsschool die er toen bij waren.
• Een trouwfoto van Nico en Hannie bij de Ichthuskerk, met de kinderen van de zondagsschool die er toen bij waren.

Bijzondere herinneringen aan zondagsschool in Alblasserdam: ‘Het blijft je je hele leven bij’

Algemeen 722 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Nico en Hannie Groenendijk bewaren bijzondere herinneringen aan de zondagsschool van Alblasserdam. De zondagsschool in Alblasserdam is van grote waarde geweest voor veel kinderen die ernaartoe gingen. Er werden belangrijke geestelijke lessen geleerd.

Voor sommige mensen veranderde de zondagsschool hun leven ook op een andere manier. Voor Nico Groenendijk en zijn vrouw Hannie Groenendijk-Paulus bijvoorbeeld. Zij zijn dit jaar 50 jaar getrouwd, nadat ze elkaar leerden kennen op de zondagsschool van Alblasserdam. Die ene keer in november 1966, toen sloeg de vonk over tussen de toen vijftienjarige Hannie en de vier jaar oudere Nico. Ze waren allebei assistenten bij de leiding. Hannie bij Geertrui Boele en Nico bij Jo van Antwerpen. “Ik heb van 1957 tot 1962 zelf op de zondagsschool gezeten, omdat ik toen op de basisschool zat”, vertelt Hannie. “Toen ik eraf ging, ging mijn jongere zusje er voor het eerst naartoe. Omdat ze niet alleen durfde, vond ik het leuk om met haar mee te gaan. Zo werd ik het hulpje van Geertrui Boele.”

De zondagsschool van Alblasserdam bestaat in januari 2022 precies 100 jaar. In al die jaren worden er elke zondag tijdens de zondagsschool bijbelverhalen verteld en wordt er een Psalm of een bijbeltekst uit het hoofd geleerd. Tegenwoordig maakt een knutselwerkje ook onderdeel uit van de zondagsschool. In de tijd van Nico en Hannie hoorde dat er niet bij.

Kompas
“Wij hadden zondagsschool in de klaslokalen van Het Kompas in de wijk Kinderdijk. Het was zó druk dat de kinderen vaak met z’n drieën in een bankje zaten die eigenlijk voor twee kinderen bedoeld was. We hadden zes groepen met soms wel veertig kinderen per groep.” In die tijd waren er twee zondagsschoolgroepen in Alblasserdam. Naast de groep in Het Kompas was er ook zondagsschool in het centrum van het dorp. Die groep werd gevoed door de Grote Kerk aan het Cortgene, terwijl de kinderen van Het Kompas afkomstig waren uit de Ichthuskerk op het Scheldeplein. De laatste jaren zijn de zondagsschoolgroepen samengevoegd en komen ze bij elkaar in De Damsteen.

Nico en Hannie hebben nooit samen een zondagsschoolgroep geleid in Alblasserdam, maar zagen elkaar geregeld. De keer dat Nico op onorthodoxe wijze een Kerstboom versleepte van de Grote Kerk naar de Ichthuskerk, maakte indruk op de toen veertienjarige Hannie. “Er werden in die jaren altijd drie grote Kerstbomen bezorgd voor de Hervormde kerk. Twee daarvan waren voor de Grote Kerk en eentje voor de Ichthuskerk. Ze werden afgeleverd bij de Grote Kerk en we moesten zelf maar zien hoe we die grote boom bij de Ichthuskerk kregen. Nico bond die boom toen achter zijn motorfiets en sleepte ‘em naar de Ichthuskerk”, weet Hannie nog. “Er lag toen veel sneeuw, dus hij gleed vanzelf”, glimlacht Nico.

Veel geleerd
Ze kijken allebei met warme gevoelens terug op hun zondagsschooltijd, niet alleen omdat ze elkaar daar ontmoet hebben en de liefde deelden, maar ook omdat ze er veel geleerd hebben. “De sfeer was altijd heel goed en ontspannen. Het was fijn om daar dingen te leren en die later ook weer door te kunnen geven aan de kinderen die er toen opzaten. Veel kinderen krijgen thuis weinig of niets mee uit de bijbel. En wat je dan jong leert aan waarden en normen en geestelijke lessen, dat blijft je je hele leven bij. Je ziet bijvoorbeeld ook bij oudere mensen die in de war zijn, dat ze dan vaak nog wel de liedjes van vroeger kennen. Daar is de zondagsschool een belangrijk instrument in geweest voor veel mensen.”

Vooral het kinderkerstfeest hebben ze altijd heel bijzonder gevonden. “De kerk werd dan heel gezellig gemaakt, het programma is dan helemaal ingericht op de kinderen en ze krijgen na afloop een boekje en een zakje snoep mee naar huis. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds hetzelfde.”

Reünie en dankdienst
Op zaterdag 29 januari wordt 100 jaar zondagsschool in Alblasserdam gevierd, met van 14.30 tot 16.00 uur een reünie in De Damsteen en van 16.30 tot 17.30 uur een dankdienst in de Grote Kerk. Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze reünie en/of dankdienst. Opgeven kan via zondagsschoolalblasserdam@gmail.com of 06-11666114. Het liefst voor 12 januari 2022.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden