Afbeelding
Foto: Stockfoto: 123rf

Papendrecht kiest voor bronscheiding én voor deels betalen voor afval

Algemeen 1.021 keer gelezen

PAPENDRECHT • Na jarenlang vergaderen en de beslissing voor zich uitschuiven kiest de Papendrechtse politiek voor omgekeerd inzamelen van huishoudelijk afval en diftar.

Deze termen staan voor het scheiden van het afval bij de bron, de inwoners van Papendrecht dus, en de registratie van de hoeveelheden restafval die per huishouden worden ingediend. Wie meer restafval inlevert, betaalt meer. Dit moet ervoor zorgen dat Papendrechters hun afval beter gaan scheiden. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee.

Sentiment is veranderd
De Papendrechtse politiek hikt al jaren tegen een beslissing aan. Drie jaar geleden was vrijwel de gehele raad mordicus tegen diftar, maar het sentiment is veranderd. Het belang van het milieu staat (nog) hoger op de agenda en er moet iets gebeuren aan de veel te grote hoeveelheid restafval die Papendrecht afvoert. Gemiddeld zorgt een huishouden in Papendrecht voor 244 kilo restafval per jaar. Dit moet terug naar 100 kilo. Elke kilo boven die 100 kost de gemeente, en uiteindelijk dus de inwoners, geld.

Er zijn op dit moment al 79 ondergrondse containers in Papendrecht, onder meer in de wijk Oostpolder, waar een succesvolle proef met bronscheiding is gehouden. Er worden straks nog eens 120 ondergrondse containers bijgeplaatst, allemaal op loopafstand van iedereen.

Voor GFT staan er nu 52 cocons. Er worden er 78 bijgeplaatst. Deze cocons kunnen met hetzelfde pasje worden geopend als de ondergrondse containers voor het restafval. Het PBD-afval wordt ingezameld met een grote rolcontainer. Er zijn nu 10 inpandige containers en daar komen er 45 bij.

Dijkwoningen niet
De minicontainer die nu gebruikt wordt voor woningen in de laagbouw voor restafval, wordt straks de nieuwe minicontainer voor PBD. Hiervoor ontvangen bewoners een sticker die ze op de deksel kunnen plakken. De inzameling van PBD zakken komt te vervallen volledig te vervallen. Alle huishoudens in Papendrecht met uitzondering van 419 dijkwoningen brengen hun restafval straks naar een ondergrondse container.

Wethouder Arno Janssen van onder meer duurzaamheid en ecologie meldde deze week tijdens de commissievergadering Ruimte, toen het inzamelen van afval besproken werd, dat de invoering van diftar gepland staat op 1 januari 2024. Dat geeft de gemeente ruim de tijd om het plan technisch voor te bereiden en goede voorlichting te geven over de veranderingen.

Goede voorlichting
Diverse raadsleden benadrukten het belang van goede voorlichting. “Ik zie de krantenkoppen al verschijnen: ‘Papendrechters gaan betalen voor hun afval’ en ‘Je moet gaan lopen om je afval kwijt te raken’. We moeten het goed uitleggen aan onze inwoners”, aldus Peter Stremler van het PAB (Papendrechts Algemeen Belang).

“We denken niet dat het met gejuich wordt ontvangen, maar diftar is de beste manier om het voor elkaar te krijgen”, vond Trijntje van Es (D66). “We moeten heel veel kilo’s terug in ons restafval. Dat kan alleen als we het rigoureus aanpakken.”

Afvaldumping
Diverse partijen waarschuwden ook voor het gevaar van afvaldumping en zwerfafval wat dan zal toenemen. Ook vreesden sommigen dat mensen restafval dan zouden gaan stoppen in bijvoorbeeld de containers voor PBD.

Wethouder Janssen onderkent het probleem, maar weet dat afvalinzamelaar HVC daarop alert is. Bovendien zijn omliggende gemeenten ook bezig met de invoering van diftar, of hebben dat al ingevoerd, waardoor hij hoopt dat het dumpen van afval bij de buren in de praktijk mee zal vallen.

Samenvatting
Hij vatte de veranderingen die gaan komen voor de afvalinzameling in Papendrecht als volgt samen: “Als we dit kiezen, dan gaan we voor een beter milieu voor minder kosten voor de inwoners.”


Bij omgekeerd inzamelen, of bronscheiding, wordt afvalscheiding gestimuleerd door middel van serviceprikkels voor inwoners. De gedachte hierachter is dat het de inwoners gemakkelijk gemaakt moet worden om recyclebare stromen te scheiden: onder meer oud papier, GFT en kunststof/PMD worden aan huis opgehaald. Voor de ongewenste restafvalstroom moet de inwoner meer moeite doen. Inwoners brengen hun restafval zelf naar een (ondergrondse) verzamelcontainer, die op loopafstand aanwezig is.

Diftar is een systeem voor de inzameling van afval waarbij per huishouden of rechtspersoon geregistreerd wordt hoeveel en wat voor soort afval wordt aangeboden: Hoe meer restafval en ander slecht herbruikbaar afval een burger aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Omgekeerd levert het beter aanbieden van minder afval een lagere variabele afvalstoffenheffing op, het vastrecht blijft echter hetzelfde.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden