• Willem kan precies vertellen waarom dit werk geweldig is.
• Willem kan precies vertellen waarom dit werk geweldig is. Foto: Linda de Kort

Wie helpt Willem (78) in de dierenweide bij Ewoud?

Nieuws 2.996 keer gelezen

IJSSELSTEIN • De dierenweide bij woonzorgcentrum Ewoud is op zoek naar vrijwilligers. Willem (78 jaar) kan precies vertellen waarom dit werk geweldig is. Maar straks in zijn eentje is het wat veel.

De dierenweide bij Ewoud is een begrip. Iedere IJsselsteiner heeft als klein kind zelf bij het hek gestaan, als opa of oma de kleinkinderen er mee naar toegenomen, als ouder er even langs gefietst met de kleine achterop of op zijn minst er langs gereden op weg naar school, werk of het stadje.

365 dagen per jaar

Vrijwilligers zorgen ervoor dat de dieren en de weide goed onderhouden worden. Al jaren gaan Willem van den Brink en Bert van der Wal twee keer per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar de dieren verzorgen en onderhouden de weide.

Nu nog met zijn tweetjes, maar onlangs heeft Bert aangegeven binnenkort te gaan stoppen. Hij heeft met heel veel plezier en dubbel zoveel inzet de dieren verzorgd, maar in combinatie met zijn andere bezigheden wordt het voor Bert helaas net iets te druk. 

Niet stoppen

Als ik op het Paardenlaantje loop en ik fluit, dan zie ik ze al in beweging komen

Willem komt er alleen voor te staan. Maar geen haar op zijn hoofd die er aan denkt om te stoppen. “Ik houd van dieren. Ik vind ze allemaal even lief. Als ik op het Paardenlaantje loop en ik fluit, dan zie ik ze al in beweging komen en naar me uitkijken. Als ik dan binnenkom, is het helemaal feest.”

Alle dieren krijgen even veel aandacht van Willem. En als het nodig is, nog wat meer. Zo kwam een bok halfblind binnen. Na overleg met de dierenarts besloot Willen wekenlang het oog van het dier in te druppelen. Het duurde even, maar de bok en Willem kregen er handigheid én het oog genas. Sindsdien loopt de bok als een jonge hond achter Willem aan.

In het hooi

Als de moedergeitjes op het punt staan van bevallen, is Willem erbij. “De laatste keer was in het midden in de nacht. Ik ben er rustig bij gaan zitten. En op een gegeven moment viel ik in slaap in het hooi tussen de geitjes. Maar de bevalling ging goed en we hebben er twee mooie kleine geitjes bij”, vertelt Willem met gepaste trots.

Een keer per week komt een leerling van een sbo-school Willem een ochtend mee helpen. “Die kinderen vinden dat geweldig, en ik ook!”

Niet stoppen

Het is veel meer dan alleen voor de dieren op de weide zorgen. Willem maakt de keuze voor wel of geen behandeling, verdeelt het gras in drie stukken voor voldoende aangroei, maar let ook op dat de dieren niet te veel jong gras binnen krijgen en spreekt een vrouw aan bij het hek voor een onderkomen voor de alpaca’s. “Ik houd pas op als ik er bij neer val”, lacht Willem.

Meehelpen?

Deelt u Willem’s liefde voor de dieren en wilt u ook helpen in de dierenweide, neem dan voor meer informatie contact op met Linda Baars, coördinator vrijwilligerswerk. Dit kan via email linda.baars@vechtenijssel.nl of telefoon (030) 6869488 of 06-12729460. Nieuwe vrijwilligers kunnen vanzelfsprekend zelf aangeven welke tijden en werkzaamheden er mogelijk kunnen zijn.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Minister Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek van Daiwa House in Montfoort
Minister De Jonge opent productielijn flexwoningen in Montfoort Nieuws 16 mei, 19:11
Afbeelding
Opruimactie No Plastic Runner in IJsselstein Nieuws 16 mei, 16:29
 • Waterraad 2023-2024
Jongeren mogen meedenken met het waterschap Nieuws 16 mei, 13:39
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 16 mei, 12:46
Afbeelding
Lopikse raad gaat unaniem akkoord met financiële bijdrage voor lokale partijen Nieuws 16 mei, 12:11
Dominique Dolstra (links) samen met haar moeder Jos Dolstra (rechts)
Vier generaties dansvirus: Dolstra Dance Centre Nieuws 15 mei, 12:02
• Christa, Aline en Esther in het midden van de kruidentuin.
Historische Kruidentuin groen pareltje in IJsselstein Nieuws 15 mei, 08:00
Afbeelding
Fietser omgekomen bij ernstig ongeval op Broeksdijk in IJsselstein update 14 mei, 16:48