Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Fracties spreken voorkeuren uit over ingrijpende ombuigingsoperatie

Nieuws 1.326 keer gelezen

CULEMBORG • Raadsfracties konden donderdag tijdens een beeldvormende avond hun voorkeuren uitspreken bij de komende ingrijpende ombuigingsoperatie.

Elke partij hield een pitch van circa drie minuten. De informatie gebruikt het college bij het opstellen van de kadernota, die begin juli door de raad wordt vastgesteld. 

Kritischer kijken

Culemborg van Nu wil bijvoorbeeld veel kritischer kijken naar de uitgaven van de gemeenschappelijke regelingen. Culemborg heeft nu te weinig te zeggen over de uitgaven. De VVD is het hiermee eens. 

Volgens fractievoorzitter Roger van Asselt moeten gemeenschappelijke regelingen (bijvoorbeeld afvalverwerker Avri) alleen nog maar hun kerntaak uitvoeren en gericht zijn op een efficiënte dienstverlening aan de gemeentes.

Naast bezuinigen is er volgens raadslid Willijan Walhout van Culemborg van Nu ook ruimte om tarieven en belastingen te verhogen. “We beginnen met de tarieven die in Culemborg nog onder het landelijk gemiddelde liggen.” 

We blijven ons hard maken voor het betaalbaar houden van Culemborg

Maar, zo voegde hij er aan toe. “We blijven ons hard maken voor het betaalbaar houden van Culemborg en zullen daarom streng toezien op elk voorstel wat hier op tafel komt.” 

Om extra inkomsten te genereren zou ook het percentage woningen in het duurdere segment omhoog moeten: van 30 naar 33 procent. Tegelijk kan het percentage woningen in het middeldure segment worden verlaagd van 40 naar 37 procent. Culemborg van Nu wil verder een strengere begrotingsdiscipline. 

“Tegenover elke uitgave dient een inkomsten te staan. Daarbij rekenen we niet meer automatisch op het vangnet vanuit het Rijk.”

Verkoop stadskantoor

GroenLinks ziet wel wat in de verkoop van het stadskantoor. “Het pand staat gedurende de week deels leeg en hier zouden bijvoorbeeld woningen gerealiseerd kunnen worden”, opperde fractievoorzitter Tim de Kroon. 

Dure jeugdzorg kan worden voorkomen door eerder in te grijpen. Dat kan bijvoorbeeld door een in de praktijk van een huisarts ook een praktijkondersteuner voor de jeugd in te zetten. Of wellicht door de inzet van een ondersteuner in het netwerk van de jongeren. 

Ook vindt De Kroon dat er moet worden gekeken naar de sportvoorzieningen in Culemborg. “In hoeverre is dit in verhouding met het aantal inwoners in onze stad? We hebben een redelijk grote aantrekkingskracht, waarbij de gemeente Culemborg de rekening betaald.”

Gedrag veranderen

Volgens D66-fractievoorzitter Dagmar Kusters betekent ombuigen ook gedrag veranderen. “Als raad moeten we niet alleen nu kiezen, maar keuzes blijven maken om financieel gezond te blijven.” 

Alle ombuigingen doen pijn

Zaken die D66 echt wil behouden zijn bijvoorbeeld vroegsignalering, contact met de stad (Platform Culemborg), projecten voor onderwijs en arbeidsmarkt en (een deel van) de speelvoorzieningen. “Wat zouden we daar extra voor willen laten? Eigenlijk niets natuurlijk. Alle ombuigingen doen pijn.” Extra inkomsten creëren is wel een mogelijkheid. 

Er is volgens Kusters meer mogelijk door samen te werken op het gebied van cultuur, onderwijs en sport of door functies te combineren bij gebouwen. Kusters: “En ook verkeersmaatregelen durven wij ter discussie te stellen.”

Kees van der Zaag (ChristenUnie) vindt dat de gemeente best wat meer mag vragen van de vermogende Culemborgers. 

“Bijvoorbeeld bij de tarieven betaald parkeren. En wij zijn eventueel ook wel te porren voor verhoging van de ozb (onroerend zaakbelasting).” 

Uitgaven culturele sector

Verder wil de ChristenUnie dat al het nieuwe beleid vanaf 2021 nog eens kritisch tegen het licht wordt houden, vooral de uitgaven in de culturele sector. “Wellicht kunnen de investeringen in bedrijventerrein Pavijen in de ijskast worden gezet. En stop met de aanleg van de fietsstraat.”

VVD kiest voor structurele aanpak

VVD wil dat de gemeente bij bezuinigingen niet langer ‘pleisters plakt’, maar kiest voor een structurele aanpak. Onder andere door het delen van accommodaties, sneller te bouwen, wat leges en grondopbrengsten genereert.

En ook door de meerwaarde van de gesubsidieerde activiteiten, zoals cultuur en evenementen tegen het licht te houden en door goed te onderzoeken welke preventieve – en welzijnsprogramma’s effectief zijn. Maar ook door slimme combinaties te maken waarbij er meer verdiencapaciteit is voor bijvoorbeeld cultuur, kerken en sport.

En daardoor meer activiteit in de stad en tegelijkertijd minder afhankelijkheid van subsidies. De VVD wil ook dat de gemeente zichtbaar is als handhaver om vernieling en vervuiling te voorkomen en door als werkorganisatie te laten zien dat de jaarlijkse investering in ‘organisatieontwikkeling’ zijn vruchten afwerpt.

CDA hamert op gezondheid

Het CDA hamert vooral op gezondheid en sport als gouden combi voor preventief jeugd- en gezondheidsbeleid. “Of er voor specifieke doelgroepen allerlei andere ondersteuning via sociale wijkteams en welzijnsorganisaties opgezet moeten worden, daar hebben wij oprecht onze twijfels over”, aldus fractievoorzitter Marco van Zandwijk. 

Het CDA vindt dat er geen zaken moeten worden opgepakt waar de gemeente vanuit het Rijk geen middelen voor krijgt. “Wij zien kansen om te komen tot meer integrale plannen en taakgebieden.” 

Het CDA wil de gemeentelijk/bestuurlijke problemen niet 1 op 1 afwentelen op de inwoners. Dus geen OZB-verhoging. “Dit zadelt onze inwoners en ondernemers met torenhoge en onvoorspelbare extra woonlasten op.”

PvdA-raadslid Yassin Dagdag had in een eerder debat al aangegeven dat hij bij de bezuinigingen vooral zal kijken naar de effecten voor kwetsbare inwoners. 

Myra van der Velde van de Partij voor de Dieren zal vooral letten op de lange termijneffecten van de bezuinigingen. Zoals de gevolgen voor de gezondheid van inwoners en de bescherming van de leefomgeving. Nu, maar ook in de toekomst.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De acht 'groene' buren in de Goilberdingerstraat.
Samen Vergroenen in de Goilberdingerstraat Nieuws 20 uur geleden
• Het organisatieteam van de maatschappelijke beursvloer bestaat uit medewerkers van ElkWelzijn en Stichting Present en vrijwilligers.
De eerste maatschappelijke beursvloer in Culemborg Nieuws 20 mei, 07:00
• In een werkelijke kraker versloeg BZS directe concurrent O.S.S.'20 met 2-1.
BZS O16-1 maakt Beusichem trots met kampioenschap Sport 19 mei, 21:18
• De Pasar Malam werd geopend met een menari, een traditionele Molukse vrouwendans.
Pasar Malam opent met traditionele Molukse vrouwendans Nieuws 19 mei, 08:59
• Een vol plein tijdens de prijsuitreiking van vorig jaar.
Internationaal Jeugdtoernooi bij Brederodes: 'Willen deze traditie in stand houden' Sport 18 mei, 16:56
• Een preview van de nieuwe aanblik van het restaurant.
De Helling wordt opnieuw een restaurant, raad akkoord met verkoop Nieuws 18 mei, 15:16
Afbeelding
Twijfels en vraagtekens bij plan om permanent 300 vluchtelingen op te vangen in Culemborg Nieuws 18 mei, 06:28
Afbeelding
A2 tussen Empel en Deil gedeeltelijk dicht Nieuws 17 mei, 18:00