• De beoogde locatie voor de geitenstallen aan de Schoofbandweg. Foto: Janneke Boogaard
• De beoogde locatie voor de geitenstallen aan de Schoofbandweg. Foto: Janneke Boogaard

Oordeel over milieurapport geiten Rossum: kijk goed naar ventilatie

Algemeen DOSSIER: GEITEN 243 keer gelezen

ROSSUM • Hoeveel de omwonenden merken van de geitenstallen die Alexander van der Schans wil bouwen aan de Schoofbandweg in Rossum, staat of valt met een goed mechanisch ventilatiesysteem. De commissie die het milieueffectrapport (MER) heeft beoordeeld, adviseert de gemeente om daar goede afspraken over vast te leggen in de omgevingsvergunning.

De MER-commissie is het met het eerdere advies van de GGD eens: het bedrijf kan binnen de grenswaarden blijven voor stikstof, geur, fijnstof en geluidhinder. Maar alleen als de ventilatie op en top in orde is. Dat moet steeds goed worden gecontroleerd. "Het belang van monitoring en handhaving blijkt ook uit de vele zienswijzen waarin zorgen worden geuit over mogelijke gezondheidsrisico's, en in het bijzonder over Q-koorts", noteert de commissie in het advies.

Buitenuitloop
Complicerende factor is de wens van Van der Schans om de geiten ook buiten te laten lopen als ze dat willen. "Het is aan te bevelen om maatregelen te nemen of achter de hand te hebben waarmee de emissies van geur en ammoniak vanuit de buitenuitloop kunnen worden teruggedrongen", staat in het adviesrapport. Een overkapping waardoor ook alle uitstoot van buiten wordt afgevoerd via het mechanische ventilatiesysteem kan een optie zijn. Het achterwege laten van de buitenuitloop is ook te overwegen, vindt de commissie.

Archeologisch onderzoek
De commissie stelt verder dat de initiatiefnemer eerst nog archeologisch onderzoek moet laten doen op de gewenste locatie, waar nu varkensstallen staan. Van der Schans wilde dat doorschuiven naar een later stadium.

Mest en voer
In het huidige plan staat nog niets over mest- en voeropslag buiten de bedrijfsgebouwen. Die kunnen later worden toegevoegd. In de ogen van de commissie is het wenselijk dat de initiatiefnemer nu al inzichtelijk maakt waar deze opslag kan komen, zodat voor de omgeving inzichtelijk is dat wettelijke afstanden en andere eisen worden gerespecteerd.

Alternatieve locaties
Van der Schans heeft laten onderzoeken of de nieuwe stallen ook op een andere plek kunnen komen. De conclusie was van niet. Maar de MER-commissie is daar nog niet helemaal van overtuigd en vindt dat de initiatiefnemer voor drie locaties nader moet omschrijven welke planologische of milieukundige beperkingen daar zijn. Het gaat dan om de H.C. de Jonghweg te Hurwenen, Kievitsham 62-I te Hoenzadriel en Achterdijk 10 te Rossum.

Achtergrond
Van der Schans Melkgeiten B.V. wil op de plaats van de varkenshouderij aan de Schoofbandweg 10 in Rossum een geitenhouderij oprichten voor 5100 volwassen melkgeiten. De bestaande bedrijfsgebouwen worden gesloopt om drie nieuwe stallen met buitenuitloop en een melkstal te kunnen bouwen. Omdat daarvoor het bouwvlak moet worden vergroot, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Voordat de gemeente over de planwijziging besluit, heeft de initiatiefnemer de milieugevolgen laten onderzoeken in een milieueffectrapport. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maasdriel heeft de MER-commissie gevraagd het rapport te toetsen. Deze commissie stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen.

De partijen in de gemeenteraad van Maasdriel hebben bedongen dat ze eerst over het advies van de commissie discussiëren voordat het college een besluit neemt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden