• Op de plek van deze voormalige varkensstallen wil Alexander van der Schans maximaal 5100 geiten gaan houden. Foto: Janneke Boogaard
• Op de plek van deze voormalige varkensstallen wil Alexander van der Schans maximaal 5100 geiten gaan houden. Foto: Janneke Boogaard

CDA boos over kritiek op aanpak geitenstal Rossum

Algemeen DOSSIER: GEITEN 52 keer gelezen

MAASDRIEL • Het gemeentebestuur van Maasdriel wordt door de aanvraag voor een mega-geitenstal geconfronteerd met het eigen verleden. Het CDA reageerde tijdens de gemeenteraadsvergadering als door een wesp gestoken op elke vorm van kritiek op de besluitvorming.

GroenLinks en de PvdA hadden het onderwerp opnieuw op de politieke agenda gezet. De twee partijen hadden vier punten voorbereid. De inhoudelijke behandeling daarvan was niet spannend. Eén voorstel was niet veel meer dan een extra bevestiging van wat tijdens de laatste vergadering van de commissie Ruimte was afgesproken: de raadsleden willen van het college alles weten over de voortgang van het dossier. Ze willen hun mening geven over de milieueffectrapportage die binnenkort wordt verwacht en over de reactie van het college op alle bezwaren tegen de bestemmingsplanwijziging. Pas na die discussie zal het college definitief besluiten. Alle partijen hadden al vooraf hun fiat gegeven aan deze motie.

Van tafel
Twee andere moties haalden PvdA en GroenLinks zelf al van tafel voordat ze daar goed en wel op lagen. Een plan voor strikt toezicht op de gezondheidseffecten van het grote geitenbedrijf en één voor aanpassingen om de Schoofbandweg geschikt te maken voor het extra verkeer dat de boerderij teweeg zal brengen. "We wachten eerst af of het plan nog aangepast wordt en zullen dan alsnog kijken of het nodig is deze moties in te dienen", aldus Kees van Drunen (GroenLinks).

Draagvlak
Met de laatste van de vier moties wilden de indieners het maatschappelijk draagvlak voor het melkgeitenbedrijf vergroten door het college te vragen met alle partijen gesprekken te voeren. "Misschien dat er dan alsnog een plan kan komen dat beter ligt", hoopte Van Drunen.

Wethouder Gerard van den Anker zei in reactie daarop dat het college sowieso 'waar nodig' in gesprek gaat met indieners van zienswijzen op het plan. Woensdag heeft een gesprek plaatsgevonden met de gemeente Zaltbommel, één van de veertig partijen die een zienswijze heeft ingediend.

Machtsspel
Van Drunen twijfelde of hij die toezegging voldoende vond: "Politiek is soms ook een machtsspel." Het CDA vatte dat, net als tijdens de commissievergadering, op als een gebrek aan vertrouwen in het college. Ook burgemeester Henny van Kooten in de functie van raadsvoorzitter reageerde geïrriteerd. De motie werd ingetrokken.

Ingrijpen
De rol van zowel Van Kooten als Van den Anker in de besluitvorming leidt tot kritiek bij de tegenstanders én was onderwerp van een groot opinieartikel van het Brabants Dagblad van afgelopen weekend. Strekking: vanwege het verleden van vriendjespolitiek had de CDA-wethouder voorzichtiger moeten handelen, omdat de CDA-afdelingsvoorzitter direct belang heeft bij de vestiging van de geitenboerderij. Toen de wethouder dat niet deed, had Van Kooten moeten ingrijpen om elke zweem van belangenverstrengeling te voorkomen.

Diep geraakt
Gerard van den Anker nam de gelegenheid te baat om zijn ongenoegen over dat artikel te uiten. "De discussie over de geitenhouderij is door de media veranderd in een discussie over de integriteit van het gemeentebestuur. Dat heeft mij en de rest van het college diep geraakt. Niemand krijgt hier een voorkeursbehandeling."

Omwonenden van de plek waar de geitenstal moet komen, hebben een brief aan de provincie gestuurd over de gang van zaken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het bord met de QR-code bij het huis van Johan.
Inwoner Kinderdijk komt met eigen plan tegen parkeeroverlast: 'Het werkt!' Nieuws 2 uur geleden
• De locatie van het kunstwerk Het Wiegje van Beatrijs.
Feestelijke versiering van 'Het Wiegje van Beatrijs' bij Kinderdijk vanwege Koningsdag Nieuws 3 uur geleden
• Dirk IV-loop 2024.
Jochem Wiersma (Sliedrecht) en Sacha Ruf (Papendrecht) winnen Dirk IV-loop met korte video's 3 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden