Afbeelding

Politiek Zaltbommel ziet geitenstal Rossum niet zitten

Algemeen DOSSIER: GEITEN 228 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Politiek Zaltbommel maakt zich grote zorgen over de mogelijke vestiging van een geitenhouderij met ruim 5000 geiten aan de Schoofbandweg in Rossum, gemeente Maasdriel.

Het toekomstige bedrijf grenst aan bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel en de politiek vreest eventuele verdere ontwikkeling van dat terrein. Ook zijn er grote zorgen over mogelijke gezondheidsrisico's (lees: Q-koorts). Dat bleek donderdagavond tijdens de carrouselvergadering.

Daarnaast is een aantal fracties niet te spreken over de manier waarop het college van Maasdriel zich opstelt. "Wij proberen als gemeenten zoveel mogelijk te overleggen, zitten soms hele zaterdagen met elkaar te overleggen om samen verder te komen", aldus fractievoorzitter Nico van Wijk. "En nu is op bijna slinkse manier Zaltbommel buiten beeld gehouden. Je verwacht bij zo'n onderwerp toch een telefoontje of een overleg en dat is niet gebeurd."

Volgens wethouder Looijen werd hij in de zomer van 2015 tijdens zijn vakantie 'geconfronteerd' met de plannen. "Ik ben toen meteen in augustus met de wethouders van Maasdriel om tafel gaan zitten", lichtte hij toe. "Wij wisten dat deze ontwikkeling Zaltbommel één op één zou kunnen raken op het gebied van gezondheid en vanwege de ontwikkeling van de Wildeman. Er zijn meerdere gesprekken geweest tussen de twee colleges, tussen de wethouders en tot in den treure op ambtelijk niveau. Ook hebben we gesprekken gevoerd met de initiatiefnemer van de geitenstal." Gemeente Zaltbommel heeft zelfs een poging gedaan om het terrein aan de Schoofbandweg te kopen, maar was daarmee te laat. Uiteindelijk besloot het college van Maasdriel gebruik te maken van de bevoegdheid om het bestemmingsplan te wijzigen, waarop de gemeente Zaltbommel een zienswijze heeft ingediend. Afgelopen woensdag heeft ook de provincie Gelderland een zienswijze ingediend.

Looijen zei 'content' te zijn met de 'messcherpe' zienswijze van de provincie. "Dat steunt ons als college en maakt ons minder een roepende in de woestijn. Ik begrijp de irritatie van de PvdA, ik had het ook erg prettig gevonden als ik destijds een telefoontje had gehad. Als je het hebt over goed partnerschap hoort dat er wel bij. Maar goed, de twee colleges spreken elkaar regelmatig en we blijven continue met elkaar in gesprek, ook met de initiatiefnemer met als doel de geitenstal in te passen of om het tegen te houden. En als we lijnrecht tegenover elkaar blijven staan, dan is daar maar één antwoord op: dat is de Raad van State." Volgens de wethouder kan de komst van de geitenstal ook financiële consequenties hebben voor de gemeente Zaltbommel. "Maar daar wordt het college van Maasdriel niet warm of koud van", zei hij.

Een aantal vragen van de Bommelse politici kon nog niet volledig beantwoord worden. "Hoe waarborgt de ondernemer van de geitenhouderij het welzijn en de gezondheid voor mens en dier", wilde Helen Sluiter van GroenLinks weten. "Want er komen wel heel veel dieren in een kleine ruimte." Thom Ummels van D66, die het onderwerp op de agenda van de carrousel had gezet, voorziet 'ernstige problemen voor de volksgezondheid en hoopt dat het college 'alles op alles zet om de vestiging van deze gigastal tegen te gaan'. Koos de Looff van de VVD vroeg vooral aandacht voor de effecten op het regionale bedrijventerrein De Wildeman: "Daar werken heel veel mensen. Wat vindt de Regio Rivierenland van deze ontwikkeling? Het kan toch niet zo zijn dat de verdere ontwikkeling bedreigd wordt door de grillen van één wethouder." (daarmee doelend op de Maasdrielse wethouder Gerard van den Anker).

Frits van der Schans (eigen lijst) zei 'niet gelukkig te zijn' met de zienswijze van het college van Zaltbommel. "In die zienswijze gaat het vooral over geur of stank en daar worden gezondheidsrisico's aan gekoppeld", zei hij. "Maar het huidige bedrijf van de initiatiefnemer is nog nooit gekoppeld aan Q-koorts en zodra het mogelijk was is hij begonnen met vaccineren van zijn geiten." Van der Schans vond ook de provinciale zienswijze 'ver over de top': "Daarin is bijna sprake van bestuurlijke chantage." Overigens zat Van der Schans naar eigen zeggen met een 'dubbel gevoel' in de vergadering. Hij is immers niet alleen gemeenteraadslid voor Zaltbommel, maar ook een broer van de geitenhouder.

Wethouder Han Looijen wil samen met zijn collega wethouder Simon Buwalda binnenkort om tafel met de GGD's van de provincies Gelderland én Brabant om tafel om een duidelijk advies te krijgen over de mogelijke gezondheidsrisico's van de toekomstige grote geitenhouderij aan de Schoofbandweg in Rossum. "Ik blijf keihard vechten voor de belangen van onze inwoners en onze ondernemers", zei hij donderdagavond. 

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk gisteren
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden