• Omwonenden zijn tegen de geitenstal. Zij gaven ook hun mening tijdens de commissievergadering.
• Omwonenden zijn tegen de geitenstal. Zij gaven ook hun mening tijdens de commissievergadering.

Besluit over geitenstal blijft bij college

Algemeen DOSSIER: GEITEN 52 keer gelezen

MAASDRIEL • Burgemeester en wethouders zijn degenen die moeten beslissen over de aanvraag voor een geitenhouderij in Rossum. De gemeenteraad kan die bevoegdheid niet overnemen. Maar tijdens de commissievergadering van woensdag werd wel afgesproken dat het college de gemeenteraad op de hoogte houdt en luistert naar haar standpunten.

Het onderwerp nam woensdag zo'n 2,5 uur in beslag. GroenLinks had het op de agenda gezet omdat het gevoelig ligt, onder andere vanwege de angst voor Q-koorts.

Bulldozer
Samen met de PvdA en SSM vroeg GL zich af waarom het college de raad niet heeft betrokken bij de aanvraag. Door de gekozen werkwijze komt het over als een 'bulldozerdossier', aldus Kees van Drunen (GL). De partijen hadden daarnaast talloze vragen.

Alleen het CDA was mild richting het college, ziet het plan wel zitten en verweet GroenLinks een gebrek aan vertrouwen in het college.

Q-koorts
Inhoudelijk ging de bespreking voor een belangrijk deel over Q-koorts en de controle op naleving van de regels. De bacterie die deze ziekte veroorzaakt is overigens nooit aangetroffen op de bestaande bedrijven van Alexander van der Schans, de initiatiefnemer voor de drie stallen aan de Schoofbandweg.

Naar buiten
Van der Schans was één van de vijf insprekers die woensdag hun zegje deden. Hij vertelde dat bezoekers van zijn bedrijf vaak vragen of de geiten ook weleens naar buiten gaan. "Dat is bijna nergens zo. Wij willen daar verandering in brengen aan de Schoofbandweg ter bevordering van het dierenwelzijn. Maar", zo voegde hij eraan toe, "als daarmee risico's voor de gezondheid van mensen ontstaan, is het simpel: dan zien we af van de vrije uitloop of passen het zó aan dat het geen rol meer speelt."

Jos van de Sande sprak namens patiëntenvereniging Q-uestion zijn zorg uit over het plan om de geiten buiten te laten rondlopen. "Dat vergroot de kans op insleep van de bacteriën in de stal. De 'kwaaiste' bacterie wint de strijd en kan zorgen voor mutatie van het virus. Daar moet dan eerst het vaccin weer op aangepast worden."

De geiten inenten tegen Q-koorts, zoals sinds de grote uitbraak van zes jaar geleden gebeurt, helpt wel om het virus in te dammen maar niet om het de wereld uit te krijgen, benadrukte Van de Sande.

Wildeman
De discussie ging ook over de geschiktheid van de locatie. Aanwonenden vinden de Schoofbandweg te smal. Ook de invloed van de geurnormen op bedrijventerrein De Wildeman, vlak over de gemeentegrens met Zaltbommel, maken de plek minder aantrekkelijk.

Van der Schans stelde daar tegenover dat hij intensieve veeteelt op nog gevoeliger plekken voorkomt doordat hij emissierechten van collega's heeft opgekocht. Ook zullen de stallen een stuk fraaier ogen dan de vervallen varkensboerderij die er nu staat.

Vervolg
Het college heeft het ontwerp-bestemmingsplan goedgekeurd. Daartegen zijn veel zienswijzen ingediend. Die worden de komende tijd behandeld. Ook komt de commissie voor de milieu-effectrapportage nog met een eindoordeel. Daarna zal blijken of de 5100 geiten een onderdak zullen krijgen aan de Schoofbandweg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden