Afbeelding
ingezonden mededeling

Tips bij het afsluiten van een opstalverzekering

Algemeen 36 keer gelezen

Het is natuurlijk een nachtmerrie, schade door brand in je woning. Je kunt geluk hebben en de brand snel geblust hebben, maar de schade is dan al ontstaan. Daarnaast liggen de kosten voor herstel vaak veel hoger dan je vooraf gedacht had.

Gelukkig kun je dit soort risico's afdekken met een opstalverzekering. 

Je bent met deze polis namelijk verzekerd tegen schade aan je woning door brand, inbraak of een storm. Wil je direct meer te weten komen? Begin dan met verzekeringen vergelijken en kijk naar alle mogelijkheden.

?    Onder de opstal valt je complete woning zelf, en alles wat daaraan vastzit. Je moet dan denken aan een inbouwkast, schuur of de schuttingen. Tegenwoordig zijn er enorm veel verzekeraars die deze polis aanbieden, de opstalverzekering is niet verplicht maar toch enorm in trek bij veel Nederlanders. 

Opstalverzekering afsluiten? Een aantal handige tips op een rijtje

Toch is deze polis in de praktijk vaak wel verplicht voor een woningbezitter, dit omdat de meeste geldverstrekkers deze polis verplicht stellen bij het afsluiten van de hypotheek.Om je op weg te helpen hebben we hieronder een aantal tips en belangrijke zaken opgesomd die je kunnen helpen bij het vernieuwen of afsluiten van een opstalverzekering

1. Sluit de opstalverzekering en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af

Wil jij problemen bij schade voorkomen? Dan kan het erg handig zijn om zowel de opstal- als je inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Deze polissen zijn namelijk complementair aan elkaar en het kan erg vervelend zijn om achteraf discussie te krijgen met de verzekeraar over wat nu onder welke dekking valt. Daarnaast kun je korting krijgen als je meerdere verzekeringen bij een verzekeraar afsluit.

2. Zorg er voor dat je de opstalverzekering jaarlijks blijft vergelijken

Het is erg slim om jaarlijks te beginnen met opstalverzekering vergelijken op een van de bekende vergelijkingswebsites. Daardoor kun je soms welkomstkorting ontvangen, een lagere premie bewerkstelligen of een betere dekking vinden. Tegenwoordig is het heel normaal geworden om meerdere polissen van verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken, gek is dat niet want je kunt behoorlijk wat geld besparen.

3. Het is altijd aan te raden om de fundering mee te verzekeren

Als je voor een opstalverzekering kiest is het slim om de fundering mee te verzekeren. Let goed op, want de fundering zit lang niet altijd in de basisdekking. Als je flinke schade hebt kan het zijn dat een stuk van de fundering vervangen moet worden. Als je dit niet afgedekt hebt met je opstalverzekering loop je tegen enorme kosten aan.

4. Zorg er voor dat de herbouwwaarde van je woning helder is

Een van de allerbelangrijkste zaken die je echt moet regelen is het bepalen van de herbouwwaarde van je woning. Stel dat je woning door brand zodanig is verwoest dat het volledig herbouwd moet worden, dan kost je dat enorm veel geld. Het bedrag dat voor herbouw nodig is wordt ook wel de herbouwwaarde genoemd.

?    Een goede schatting maken van de herbouwwaarde is dus enorm belangrijk, als de schatting te hoog is  betaal je namelijk te veel premie, en als deze te laag is krijg je te weinig geld om het huis te herbouwen. Gelukkig maken veel verzekeraars gebruik van de zogenoemde herbouwwaarde meter, daarmee is een goede schatting maken een stuk eenvoudiger.

5. Kijk goed naar het eigen risico van je opstalverzekering

Als je een opstalverzekering gaat afsluiten krijg je onherroepelijk te maken met het eigen risico. Het bedrag dat je per schademelding voor eigen rekening neemt wordt het eigen risico genoemd. Heb je bijvoorbeeld 3.000 euro schade, en heb je bij het afsluiten van je polis gekozen voor een eigen risico van 250 euro? Dan krijg je slechts 2.750 euro vergoed. 

?    Als je kiest voor verzekeringen met een hoog eigen risico, dan is het vaak mogelijk om korting te krijgen op je maandelijkse premie. Logisch, want de verzekeraar loopt minder risico en hoeft minder uit te keren in het geval van schade. Je kan er ook voor kiezen om dit eigen risico af te kopen, bij de meeste verzekeraars gaat je premie hierdoor wel omhoog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden