• Toneelgezelschap Die Kleyne Luyden met regisseur Nol de Visser (4e van links).
• Toneelgezelschap Die Kleyne Luyden met regisseur Nol de Visser (4e van links). Foto: Lya Cattel

Speelsters Die Kleyne Luyden gaan uit de kleren

Algemeen 601 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De speelsters van Die Kleyne Luyden gaan uit de kleren voor een voorstelling én voor een echte pin-up kalender voor het goede doel

"Het is echt een hilarisch stuk. Tijdens de repetities is het al vaak lachen, gieren, brullen." Dat zegt Truus Boereboom, die al 55 jaar lid is van toneelvereniging Die Kleyne Luyden en op dit moment het oudste lid dat het podium weer opgaat.

Waar gebeurd
'Calendar Girls' is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. In de Britse plaats North Yorkshire richtte een groep dikke vriendinnen in het jaar 2000 een vereniging op.

Truttig vrouwenclubje
"Een echt truttig vrouwenclubje", vertelt Nol de Visser, sinds vorig jaar regisseur van Die Kleyne Luyden. De vrouwen bakken taartjes samen, maken jam en ze badmintonnen. Ook maken ze elk jaar een kalender met foto's van bruggen, landschappen of kerken. De opbrengst is bestemd voor het goede doel.

Dan overlijdt de echtgenoot van één van de vriendinnen aan kanker. Tijdens zijn ziekte kwamen de vrouwen veel in het ziekenhuis en zaten ze op een bankje, dat ontzettend oncomfortabel was.

Wereldpers
Ze besluiten dit keer een pin-up kalender uit te brengen om geld in te zamelen voor de aanschaf van een nieuwe bank. Toen het nieuws over die pikante kalender naar buiten kwam, stortte de wereldpers zich op Yorkshire.

Uit de kleren
De toneelspeelsters van Die Kleyne Luyden gaan op het podium uit de kleren. "Het blijft allemaal heel netjes hoor", lacht Nol, die erg onder de indruk is van wat 'zijn' vrouwen presteren. "Ik heb tijdens repetities vaak een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen als ik de toewijding van de speelsters zie. Kippenvel krijg ik ervan, die vrouwen zijn zo dapper."

Gezonde spanning
Volgens Truus en speelster Marieke, één van de jongere leden, is de energie binnen de spelersgroep heel goed. "We zijn echt een hechte vereniging", vertelt Marieke. "Er is gezonde spanning en de wil om het samen tot een goed einde te brengen."

Echte pin-up kalender
Tijdens de repetities ontstond het idee om zelf ook een echte pin-up kalender uit te brengen.

Gerjo Vogel
Fotograaf Gerjo Vogel uit Zaltbommel heeft de vrouwen inmiddels prachtig op de foto gezet.

De verjaardagskalender ligt bij de drukker. Marieke hoopt dat hij nog deze maand in verschillende winkels in de Bommelse binnenstad te koop zal zijn. Hij gaat rond de 10 euro kosten.

Vicky Brownhuis
Een deel van de opbrengst is voor de vereniging en het andere deel voor het Vicky Brownhuis in Den Bosch, een inloophuis voor volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten.

Keigoede voorstelling
Nol de Visser belooft dat het echt een 'keigoede voorstelling' gaat worden. Door de prestaties op het podium door de vrouwen én de twee mannelijke spelers, maar zeker ook door de inzet van regie-assistente Christa Vonk. "Iedereen die meewerkt is heel enthousiast", zegt Nol.

Uitgesteld
De voorstelling 'Calendar Girls' stond gepland op 8 en 9 mei in De Poorterij, maar is vanwege het coronavirus uitgesteld.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden