Afbeelding
Foto: aangeleverd

Weerstand tegen chalets voor 150 arbeidsmigranten in Bruchem

Algemeen Arbeidsmigranten 723 keer gelezen

BRUCHEM • In Bruchem is het Collectief Landelijk Bruchem opgericht. Directe aanleiding is het plan van campinghouder John Oomen om een complex voor voornamelijk arbeidsmigranten in het dorp te bouwen.

De actiegroep vindt de 42 chalets te veel in het 'waardevolle open gebied'. Het perceel van het complex is bijna vier voetbalvelden groot, zo schrijft het collectief op haar website.

Ook vrezen ze 'inbreuk op de sociale cohesie en leefbaarheid', omdat de nieuwe bewoners geen betrokkenheid zullen hebben met Bruchem. Dat geldt ook al voor de vele arbeidsmigranten elders in het dorp en de mensen die permanent op de camping wonen. 

Psychische problemen
Op verzoek van de gemeente bekijkt initiatiefnemer Oomen of een deel van de chalets voor 'spoedzoekers' bestemd kan worden. Ook dat ziet het collectief niet zitten. "Dat zijn mensen die niet alleen huisvestingsproblemen hebben. Een deel van hen heeft ook psychische problemen. Deze mensen hebben goede huisvesting en hulp nodig. Het huisvesten op een terrein vol met arbeidsmigranten en zonder professionele hulpverlening vinden wij een risico voor onwenselijke situaties in het dorp."

Verkeer
Een ander argument is de verkeersdruk: het complex zorgt voor veel extra autobewegingen per dag. "De huidige infrastructuur (Molenstraat, Krangstraat en Tol/Steenweg) is op piekmomenten nu al overbelast. De kinderen uit het dorp willen veilig fietsen naar hun school en naar hun (sport)verenigingen."

Petitie
Het collectief is een online petitie gestart tegen de komst van de grootschalige huisvesting. Daarin vraagt het de gemeente om de voorbereiding voor de plannen te stoppen, een limiet te stellen aan het aantal arbeidsmigranten in Bruchem en samen met het collectief te werken aan een visie waarmee initiatieven kunnen worden beoordeeld op wenselijkheid.  

Lees hier meer over het plan van John Oomen en uitzendbureau VDU.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden