• Wethouder Van Leeuwen kleurt graag buiten de lijntjes, maar dan wel gesteund door de gemeenteraad.
• Wethouder Van Leeuwen kleurt graag buiten de lijntjes, maar dan wel gesteund door de gemeenteraad. Foto: ingimage

Huisvestingsplannen arbeidsmigranten vaak 'buiten de lijntjes'

Algemeen Arbeidsmigranten 145 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Nu de nieuwe regels voor huisvesting van arbeidsmigranten worden toegepast op de eerste aanvragen, komen ook de eerste knelpunten naar boven. De plaatselijke politiek discussieerde er donderdag over hoe daarmee om te gaan. 

Eén van de knelpunten is dat in het beleid staat dat woonruimte voor arbeidsmigranten maar één bouwlaag mag hebben. Tenminste, zo interpreteren de meeste mensen de zinsnede 'De huisvesting vindt in afzonderlijke bouwwerken op de begane grond plaats'. De ChristenUnie ziet het breder. Gilco Grandia: "Wij vinden dat er ook aan deze voorwaarde voldaan wordt als er wordt gewoond op de begane grond, slapen mag dan op de eerste verdieping."

Buiten de lijntjes
Die ruimte voelde wethouder Gijs van Leeuwen niet, en dat gold ook voor andere kleine afwijkingen van de regels. "Ik kleur graag buiten de lijntjes, maar alleen met uw toestemming. Zeker bij zo'n gevoelig dossier." Dat laatste bevestigde meespreker Stef den Tek van vereniging Zuilichemse Bewoners Belangen. "De huisvesting van arbeidsmigranten wordt door een groot deel van de bevolking met argusogen bekeken." 

Heeren van Suylighem
Dat geldt zeker in Zuilichem, waar twee plannen voor geconcentreerde huisvesting (maximaal 150 mensen) in het vat zitten. Volgens Den Tek is er in het dorp nog steeds weinig draagvlak voor het plan van voormalig partycentrum De Heeren van Suylighem. De huisvesting bij aardbeienteler Dutch Berries zou minder gevoelig liggen.

Draagvlak
Daarmee stipte hij een ander lastig punt aan. Initiatiefnemers moeten draagvlak creëren in de omgeving om een vergunning te kunnen krijgen, maar wanneer voldoen ze aan die voorwaarde? "Het is moeilijk om argumenten te wegen. Daarom is dit ook geen go/no go-kwestie, maar één van de pijlers waar we naar kijken", zei de wethouder erover.

Verruimen
Terug naar de praktische knelpunten: de meeste partijen lijken er wel voor te voelen om de eis van één bouwlaag te verruimen, in elk geval bij huisvesting in bestaande panden. Dat geldt ook voor het schrappen van de voorwaarde dat permanente huisvesting moet voldoen aan regels van het inpassingsplan voor de tuinbouw.

Per geval beslissen
Hoe er in de praktijk om moet worden gegaan met afwijkingen, daarover verschilden de partijen van mening. De oppositiepartijen willen dat de wethouder het per geval meldt als er knelpunten zijn bij de beoordeling van een aanvraag.

Frits van der Schans (PvdA/GroenLinks): "Het kader is dat we fatsoenlijke huisvesting willen voor arbeidsmigranten. Als een plan daaraan voldoet maar niet precies binnen de regels valt, hoeveel moeite is het dan om het aan ons voor te leggen ter goedkeuring? Zo'n huisvestingsaanvraag betekent in sommige gevallen wel dat de bevolking van een kern met tien procent toeneemt, dat is niet niks."

Beleid verruimen
De ChristenUnie en de SGP willen liever het vastgestelde beleid iets verruimen. Mogelijk komt hiervoor een voorstel voor de gemeenteraadsvergadering van 26 maart, maar dat is tegen het zere been van de oppositie. Deze werkwijze druist namelijk in tegen de afspraak dat dergelijke voorstellen eerst in de voorbereidende carrouselvergadering worden besproken. Dan kan er pas eind april een besluit genomen worden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden