Afbeelding
Foto: 123RF.com

Zaltbommel haalt Veilig Thuis niet weg bij GGD

Algemeen 182 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeente Zaltbommel blijft gebruik maken van de diensten van GGD Gelderland-Zuid voor Veilig Thuis, het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Dat is de uitkomst van een onderzoek dat wethouder Adrie Bragt heeft uitgevoerd. De gemeenteraad had hem daarom gevraagd. Er is onvrede over de hoge kosten die de GGD berekent en daarnaast zijn er zorgen over de werkwijze; niet alle signalen belanden tijdig op de juiste plek.

Veiligheidsregio
Eén van de redenen om Veilig Thuis aan de GGD gekoppeld te houden, is dat het daardoor binnen de veiligheidsregio valt, waarin ook de politie werkt. Als Zaltbommel zijn heil zoekt in bijvoorbeeld Brabant-Noordoost kunnen er meldingen 'blijven hangen', omdat de politiesystemen in de verschillende regio's niet goed op elkaar afgestemd zijn.

Geen draagvlak in Maasdriel
Daarnaast is er in Maasdriel geen draagvlak voor een andere invulling van Veilig Thuis. Dat is wel een vereiste. Voor de politie, die in veel gevallen de verwijzer is naar Veilig Thuis, is het niet te doen als gemeenten binnen hun regio elk andere meldpunten hanteren.

Er zou dus minimaal een Bommelerwaards meldpunt moeten zijn, maar daarvan is weer het nadeel dat het waarschijnlijk te duur wordt door de kleine schaal. En zonder Maasdrielse steun valt deze optie natuurlijk sowieso af.

Absurd
"We blijven er wel bij de GGD op hameren dat de kosten naar beneden moeten", zegt verantwoordelijk wethouder Adrie Bragt. "Het is absurd dat we in Gelderland-Zuid 12,80 euro per inwoner per jaar betalen. In Gelderland-Midden is het 7,30 euro en ook in andere regio's is het bedrag lager. Nog los van het feit dat wij door onze lokale zorgaanpak minder vaak een beroep hoeven te doen op Veilig Thuis."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden