Johan Cahuzak
Johan Cahuzak Foto: Lya Cattel

De column van Johan Cahuzak: Hellevuur

Algemeen Column 203 keer gelezen

Hellevuur

Eind 2019 schreef ik een nijdige column over het licht dat kassen uitstoten. Snel na het verschijnen, pingde er een email uit mijn computer. Van een mevrouw die, samen met haar man, in Brakel een kwekerij heeft. Ze vertelde het volgende verhaal:

"Ik krijg ook buikpijn van zo'n lichtkegel. Maar in 2010 stond er bij ons, zonder enige vooraankondiging, een ambtenaar van de gemeente met politiebegeleiding voor de deur. Iemand uit Herwijnen had geklaagd over ons licht en we kregen direct een boete van 2000 euro. Het schermdoek dat we in de kas hadden, voldeed ook al niet. We moesten het vervangen terwijl het zomaar nog zes jaar mee had gekund. Dat kostte ons 43.000 euro. Volgens ons hebben alleen wij dit meegemaakt."

Ik mailde haar dat ik geraakt was door haar verhaal en dat ik het zou bewaren in mijn hart. Vorige week las ik in deze krant dat er met betrekking tot lichtvervuiling door kassen niet gehandhaafd wordt. En het is jandorie zo simpel. Je ziet het, je fietst er naar toe en je zegt: U hebt teveel licht. (En dat die tuinder dan zegt: Hoe weet jij dat nou?)

Als je nu, na serieuze waarschuwingen, wat boosdoeners beboet, kun je mijn tuindersechtpaar netjes terug betalen. En kom niet met verjaring maar met rente.

Johan Cahuzak

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden