• Vlnr. Gerard Betting, Otwin de Wit en Maarten Diependaal Van Tang Soo Do vereniging Pyung Ahn.
• Vlnr. Gerard Betting, Otwin de Wit en Maarten Diependaal Van Tang Soo Do vereniging Pyung Ahn. Foto: Lya Cattel

Pyung Ahn is terug in Zaltbommel, reünie op 4 juli

Sport 235 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Tang Soo Do vereniging Pyung Ahn hield in 2012 op te bestaan, maar Maarten Diependaal heeft hem nieuw leven ingeblazen.

Maarten (39) volgde in zijn jongere jaren lessen bij Gerard Betting, die in 1994 Sportschool Betting oprichtte, waar hij begon met het geven van lessen Taekwondo. "Ik huurde in die tijd de sporthal aan de Klipperstraat voor een dag in de week", vertelt de 59-jarige Gerard. "In de eerste week stond ik er alleen, in de tweede week kwamen er vier mensen bij, een week later waren het er tachtig en nog later rond de honderdvijftig mensen."

Pyung Ahn
In 1998 ging de sportschool op in de vereniging Pyung Ahn, waar mensen als John van Bruchem en Koert Broekman zich voor inzetten.

In 2012 laatste les
Ook Maarten Diependaal werd actief, haalde zelf de zwarte band en gaf les. Maar het werd het de mannen teveel; ze waren druk met hun baan, er werden kinderen geboren, ze konden de vele lesuren van de vereniging er niet meer bij hebben. "In 2012 was de laatste les", vertelt Maarten. "Ik heb dat altijd zo zonde gevonden. Zelf kan ik alles kwijt in Tang Soo Do. Balans, kracht, conditie, alles zit er wel in."

Verrassing
Met heel veel pijn in het hart werd de deur gesloten. Maar de vereniging is nooit opgeheven. Op 9 april 2018 werd de eerste nieuwe les gegeven. "Twee oud-leerlingen hebben mij op die dag meegenomen naar de Chinees, omdat ik jarig was", vertelt Gerard. "Als cadeau kreeg ik nieuwe kleding voor Tang Soo Do. En als verrassing namen ze me mee naar de eerste training van Maarten."

Vriendschappen
Gerard steunt het initiatief om door te gaan met de vereniging: "De onderlinge hechtheid is altijd heel groot geweest. De vriendschappen zijn al die jaren gebleven." Maarten is heel blij met de aanwezigheid van Gerard. "Hij inspireert en motiveert mij", zegt hij. "Hij daagt me uit en ik kan heel veel van hem leren."

Trainingen
Op dit moment traint de jeugd op woensdag van 16:00 tot 17:00 in de Klipperstraat en de volwassenen op woensdagavond van 20:30 tot 21:30 uur in de gymzaal van de Toermalijn. Pyung Ahn doet ook mee aan Sjors Sportief, waar leerlingen van basisscholen kennis kunnen maken met de sport.

Reünie
Op zaterdag 4 juli van 14:00 tot 16:00 uur is er een reünie in Sporthal De Ring. Maarten en Gerard hopen daar heel veel oud-leden te kunnen begroeten. En misschien melden zij zichzelf of hun kinderen dan wel aan voor de vereniging. Aanmelden kan via: karatezaltbommel@gmail.com of 06-26506124.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden