• Kees Vermaas (midden) met het bandje Clean Silverset.
• Kees Vermaas (midden) met het bandje Clean Silverset. Foto: aangeleverd
VOORPUBLICATIE

Edi vertelt over broer Kees Vermaas

Algemeen 66 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het cultureel leven van menig jongere zou er zonder Kees Vermaas saaier hebben uitgezien.

Voor de Zaltbommelse De Boemel is hij dé penningmeester. Bovendien is hij hét gezicht van de plaatselijke Luxorbioscoop. Kees verkoopt kaartjes, start de film om in de pauze chips en ijsjes uit te venten. De ietwat gesmolten exemplaren smult hij zelf weg.

Radio
"Met oudere broer Kees deelde ik een kamer", mijmert Edi Vermaas. Hoewel Edi de familie niet als muzikaal beschrijft, is er altijd muziek. Vader had een bandrecorder. Kees 'ontdekt' deze al vroeg. "Radio Luxemburg zond de Top 25 uit. Die werd door Kees opgenomen."

Oudere zus Riet heeft, vanwege haar werk, geld te besteden. "Dat maakte ze vooral op aan grammofoonplaten." Edi omschrijft haar als "een verzamelaar. Dat had Kees later met film- en popmuziek."

Muziekklasje
Edi weet nog dat Harmonie Kapel Generaal Karel van der Heijden begin jaren zestig een muziekklasje uit de grond stampt. "Kees vond het leuk mee te lopen." Blazend op zijn bariton en achtervolgd door de Bommelse jeugd. "Echt iets voor hem, hij was een clubjesmens", zegt Edi met warme gevoelens voor zijn veel te vroeg overleden broer.

Film
Kees 'ontdekt' de film in de Zaltbommelse Luxor bioscoop. "Begin jaren zestig wordt broer Theo operateur. Kees ging helpen opruimen, film draaien." Hij bestiert de bioscoop grotendeels in zijn eentje. "Kees was", zo gaat Edi verder, "het liefst een eigen bioscoop begonnen." Film is illusie, wellicht heeft Kees dit ook beseft en begint géén eigen bioscoop.

Cinemaarten
Wel wordt hij vanaf '92 het gezicht van Filmclub Cinemaarten. Op eigen wijze introduceert hij de films.

De Boemel
Eveneens in de jaren zestig was er de Stichting Sociaal en Cultureel Werk in Zaltbommel. Onder die stichting ontstaat in '70 De Boemel. Met bestuursleden is het voormalige kleuterschooltje verbouwd. Kees wordt de financiële man. De avond is afgelopen als Kees 'Riders on the Storm' van The Doors door de luidsprekers laat schallen. Net als met de nabijgelegen bioscoop, en later met de filmclub, is hij "bedrijfsmatig, bedrijfsleider, hij kon niets loslaten, in één woord vasthoudend. Kort voor zijn overlijden wou hij nog overleggen met de filmclub...", verzucht Edi.

Met het verscheiden van Kees overlijdt een markante persoonlijkheid. Tijdens zijn uitvaart op 25 mei 2015 is het stampdruk in De Poorterij. Nog eenmaal klinkt 'Riders on the Storm' in Kees' nabijheid...

Rein van Willigen

Dit is een voorpublicatie uit het boek 'Kees was een clubjesmens', dat een overzicht biedt van iedereen in en uit Zaltbommel die iets met muziek van doen heeft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden