• Peter van Lent (l) en Harry Brekelmans zijn de oprichters van Erfgoedvereniging Alem.
• Peter van Lent (l) en Harry Brekelmans zijn de oprichters van Erfgoedvereniging Alem. Foto: Lya Cattel

In juni herdenking van grote veldslag bij Alem (55 v Chr)

Algemeen 483 keer gelezen

ALEM • Meer dan honderdduizend Germanen van twee verschillende stammen zijn in het jaar 55 voor Christus afgeslacht in de omgeving van Alem. De beroemde Romeinse veldheer Gaies Julius Caesar was er zelf bij en beschrijft de veldslag in zijn Commentarii de Bello Gallico.

De geboren en getogen Alemers Harry Brekelmans (56) en Peter van Lent (56) vinden het een fascinerend verhaal en willen er volgend jaar een weekend lang aandacht aan besteden, omdat het dan precies 2075 jaar geleden was, dat deze gruwelijke gebeurtenis plaats vond.

Speciale plek
Hoewel ze allebei tegenwoordig ergens anders wonen, heeft Alem nog steeds een speciale plek in hun hart. "Dit dorp heeft een heel rijke geschiedenis", vertelt Peter. "We zijn allebei ook zeer geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Onze opa's en oma's hebben daar ook veel verhalen over verteld."

In oktober vorig jaar besloten de twee historici de Erfgoed Vereniging Alem, EVA, op te richten. "We hebben dat in overleg met de Dorpsraad gedaan", vertelt Harry. "Er is in het dorp heel positief op gereageerd en inmiddels hebben we 25 leden."

Zes keer per jaar
Het is de bedoeling dat de vereniging ongeveer zes keer per jaar iets organiseert voor de leden en voor andere belangstellenden. Zo zijn ze in het afgelopen jaar onder andere in het Driels Museum geweest, was er een avond met oude foto's van het dorp en is er een rondleiding geweest over Fort Sint Andries.

Jan Klingen
Twee maanden geleden kreeg EVA de beschikking over een eigen ruimte op de bovenverdieping van de voormalige onderwijzerswoning naast het dorpshuis aan de Sint Odradastraat. "Ook dit is een historische plek", vertelt Peter. "In de Tweede Wereldoorlog woonde hier Jan Klingen, die in september 1944 met zijn dochter Tilly en evacué Louis Boelen is vermoord door de Duitsers."

Op dit moment wordt het huis ook gebruikt als opslagruimte voor de fanfare en door jeugdvereniging De Alemse Rakkertjes.

Groot evenement
De twee oprichters vinden het historisch belang van de veldslag in de omgeving van Alem zo groot, dat ze er in het weekend van 12 juni een groots evenement over organiseren. Er komt onder andere een tentoonstelling met objecten, teksten, video's, kaarten en tekeningen.

Nico Roymans
Bijzonder ook is de lezing door professor Nico Roymans. Deze expert op het gebied van Romeinse archeologie in het rivierengebied heeft ontdekt dat de grote veldslag mede heeft plaatsgevonden op Maasdriels grondgebied. "Roymans kwam tot zijn conclusies op basis van materiaal dat amateurarcheologen hebben gevonden in Kessel", weet Harry. "Er zijn onder andere schedels gevonden met gaten erin, die zijn ontstaan door pijlen. Ook zijn er veel pijlpunten en andere voorwerpen gevonden. We weten nu dat het leger van Julius Caesar uit zo'n veertigduizend soldaten bestond. De twee Germaanse stammen waren de Usipeten en de Tencteren."

Die twee stammen waren vanuit het noorden de Waal overgestoken, omdat ze van hun land waren verdreven door rivaliserende stammen. Julius Caesar zag dat als een bedreiging voor het Romeinse rijk en trok met zijn leger daar het gebied om de Germanen te verdrijven.

Re-enactment
Tijdens het herdenkingsweekend komen er Romeinse 're-enactment' groepen, die een klein kampement in het dorp zullen bouwen. Verkleed als Romeinse soldaten marcheren ze door het dorp en gaan ze naar de basisschool om te vertellen over het leven in die tijd. Op de school wordt ook een Romeinse dag georganiseerd, waarbij de kinderen zelf Romeinse kleding zullen maken en meedoen aan Romeinse spelen.

Historisch besef
"Het is een belangrijk verhaal", vindt Harry, die in het dagelijks leven geschiedenisleraar is op het Cambium College in Zaltbommel. "Wij vinden het goed om ook kinderen historisch besef bij te brengen, zodat ze beter begrijpen waar ze vandaan komen."

Wie meer wil weten over EVA of het herdenkingsweekend in juni kan contact opnemen via: h.brekelmans@ziggo.nl of petervanlent@sx4all.nl

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden