• Een protesterende boer op de A2.
• Een protesterende boer op de A2. Foto: Bart Meesters

'Stikstof niet alleen probleem van boer'

Algemeen TipBommelerwaard.nl 199 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Burgerpanel TipBommelerwaard.nl boog zich onlangs onder meer over de boerenprotesten en het stikstofprobleem. Er is in het panel begrip voor de acties: het probleem mag niet worden afgewenteld op alleen de veeteelt.

Iets meer dan zestig procent van de 454 panelleden staat achter de protesten. Die uitslag is niet representatief voor de regio. Wel leert een voorzichtige vergelijking dat de steun voor de agrariërs wat lager is dan het landelijke gemiddelde. Uit peilingen van EenVandaag en RTL bleek dat driekwart van de Nederlanders begrip heeft voor de acties.

Onzinnige milieuregels
"De boeren hebben gelijk, de economie wordt helemaal om zeep geholpen door onzinnige milieuregels", schrijft een lid van TipBommelerwaard.nl. Een ander vult aan: "Deze hardwerkende mensen hebben al veel gedaan en moeten blijven innoveren. Het houdt een keer op en dan is het niet gek dat boeren voor zichzelf en hun gezinnen opkomen en boos zijn!"

Overlast
Een tegenstander van de acties vindt: "Iedereen mag demonstreren maar doe het niet met zoveel overlast en agressie." Iets meer dan zeventig procent blijft achter zijn of haar huidige mening staan als de protesten aanhouden. Negentien procent zou dan minder enthousiast worden.

Dat de agrarische sector niet als enige verantwoordelijk mag worden gehouden voor het stikstofprobleem, daarover lijkt iedereen het eens. Sommigen betwijfelen of er überhaupt een probleem is.

Industrie grootste boosdoener
De meest genoemde 'boosdoener' is de industrie (64 procent), op enige afstand gevolgd door de landbouw en infrastructuur (beide veertig procent). De luchtvaart wordt door 58 respondenten als belangrijke veroorzaker van stikstofneerslag toegevoegd.

Omdenken
Daarnaast merken 41 mensen op dat alle sectoren bijdragen aan het probleem en dat ze dus ook allemaal moeten bijdragen aan oplossingen. En dan liefst over de grenzen van Nederland heen. "De wereld moet leren omdenken. Het is toch hypocriet als je dit probleem per land gaat bekijken. Je zult hierin samen moeten optrekken. Hoe kunnen we zo efficiënt mogelijk produceren voor de hele wereld."

Minder versnipperde natuur
Een andere veelgenoemde oplossingsrichting is normen en rekenmethodes tegen het licht houden. Met hogere drempelwaarden en minder kleine, versnipperde natuurgebieden wordt de stikstofneerslag niet minder, maar wordt het effect ervan wel in een ander verband geplaatst.

Over TipBommelerwaard
TipBommelerwaard is een panel dat meedenkt over actuele onderwerpen in de lokale maatschappij, opgezet door Het Kontakt in samenwerking met onderzoeksbureau TopOnderzoek. Iedereen vanaf zestien jaar die in de Bommelerwaard woont of werkt, kan zich aanmelden via de website. Panelleden krijgen ongeveer acht keer per jaar een vragenlijst via de mail. Deelname is anoniem en vrijblijvend.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden