• V.l.n.r. voorzitster Conny Piels, Truus Peters en oud-voorzitster Marian Blaauwhof.
• V.l.n.r. voorzitster Conny Piels, Truus Peters en oud-voorzitster Marian Blaauwhof. Foto: Lya Cattel

Truus Peters uit Velddriel ziet altijd het goede in de mens

Algemeen 384 keer gelezen

VELDDRIEL • Truus Peters (77) uit Velddriel was veertig jaar geleden één van de eerste vrijwilligers van de Zonnebloem voor Kerkdriel, Velddriel, Alem en Hoenzadriel. Afgelopen vrijdag werd ze in het zonnetje gezet.

Vanaf het allereerste begin van de Zonnebloem in Oud Maasdriel was Truus Peters-de Wildt van de partij. Ze was nog maar 37 jaar oud, getrouwd met Willy en moeder van drie kinderen van 5, 10 en 12 jaar.

Vrijwilligerswerk
Toen ze in 1965 trouwde met haar Willy was het nog gebruikelijk dat vrouwen na het huwelijk moesten stoppen met werken. Maar stilzitten was niks voor Truus, dus ze stortte zich al snel op het vrijwilligerswerk. Het paar woonde de eerste jaren in Beneden Leeuwen en verhuisde daarna naar Kerkdriel voor Willy's werk als meubelmaker. In 1970 betrokken ze hun zelfgebouwde woning in Velddriel.

"Ik ben dus import", lacht Truus, die zelf geboren en getogen is in Dreumel. Toch raakte ze heel snel ingeburgerd in haar nieuwe woonplaats. Ze meldde zich bij het kerkkoor, werd lid van de KVO, heeft een tijdje in de bibliotheek gewerkt en werd actief voor het open bejaardenwerk Nooitgedacht. En voor de Zonnebloem.

Open voor contact
"Ik heb het altijd leuk gevonden om met ouderen om te gaan", vertelt ze. "Ik sta open voor contact met iedereen, jong en oud, met welke achtergrond dan ook. Ik accepteer iedereen zoals hij of zij is en zie het goede in de medemens. Dat zit een beetje in mijn genen. Mijn vader zette zich ook altijd in voor anderen."

Huisbezoeken
De Zonnebloem is een landelijke vrijwilligersorganisatie, die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking door leeftijd, ziekte of handicap. Lokale afdelingen organiseren gezellige bijeenkomsten, een jaarlijkse boottocht en huisbezoeken. "Die huisbezoeken zijn het allerbelangrijkste", zegt Truus. "Een helpende hand bieden, een reikende arm geven, een hartelijk woord. Daar zou iedereen in het dagelijks leven wat meer bij stil moeten staan. Er zijn veel mensen eenzaam, er zijn ook veel mensen alleen. De huisbezoeken van onze vrijwilligers zijn dan ook heel waardevol voor ze."

Vertrouwen
Zelf bezoekt ze ook nog steeds regelmatig gasten van de Zonnebloem. Bij wie ze op bezoek gaat, vertelt ze niet. "De meeste mensen bezoek ik een keer in de twee weken, sommigen vaker", vertelt ze. "Ik vind het bijzonder dat die mensen hun deur voor mij open zetten. Mensen nemen mij in vertrouwen, vertellen heel veel over hun leven. Ik vind het heerlijk om iets voor ze te kunnen betekenen, maar ik zal hun vertrouwen nooit beschamen. Ik zal nooit oordelen over iemands privéleven. Mijn vader zei het al: 'Je hoort alles, maar je weet niks'. Zelfs mijn man weet niet bij wie ik op bezoek ga. Dat gaat niemand iets aan."

Programmaboekjes
Het veertigjarig jubileum roept bij Truus veel herinneringen op. Vanaf het eerste jaar maakte zij de programmaboekjes voor de jaarlijkse boottocht. Ze heeft ze alle veertig nog. "Het eerste boekje maakte ik met de stencilmachine", licht ze toe. Ook stuurde zij artikeltjes op naar de plaatselijke kranten, waardoor ze later ook correspondent Velddriel werd voor Brabants Dagblad en De Toren.

Mieke Menting
Ze moet door het jubileum ook veel denken aan Mieke Menting, die twee jaar geleden helaas overleden is. "Mieke was er ook bij, bij de oprichting van De Zonnebloem", vertelt Truus. "Ze was een dierbare vriendin van mij, een heel erg lief mens. Toen ze ziek werd, gebeurde er bij mij in de tuin iets bijzonders. Er groeide en bloeide in die periode één grote zonnebloem, terwijl we die normaal gesproken nooit in de tuin hebben staan."

Winkelen
Ook al is Truus zelf al weer 77 jaar, aan stoppen denkt ze nog niet. Ze vindt het nog veel te gezellig om bezig te zijn en iets te kunnen betekenen voor een ander. In november gaat de afdeling Oud Maasdriel weer een dagje naar winkelcentrum De Helftheuvel in Den Bosch. "Onze gasten kijken er nu al naar uit om weer lekker te kunnen winkelen", zegt Truus. "Daar doen we het allemaal voor."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden