• In Hedel is een monument voor de Prinses Irene Brigade, die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding in 1945.
• In Hedel is een monument voor de Prinses Irene Brigade, die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding in 1945. Foto: Gemeente Maasdriel

Fietsende veteranen leggen krans in Hedel

Algemeen 359 keer gelezen

                     
HEDEL • Bijna dertig veteranen op de fiets hebben vrijdag een krans gelegd bij het monument voor de gevallenen van de Prinses Irene Brigade in Hedel.

Begin augustus 1944 landden de mannen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene op het strand van Arromanches in Normandië. Na een lange reis met gevechten in Frankrijk, België en Nederland beleefde de brigade in Hedel haar laatste inzet van de oorlog, waarbij twaalf mannen het leven lieten.

Wounded Warriors
Vrijdag werden deze mannen geëerd door de fietsende veteranen van het 'I CAN Wounded Warriors Cycling Team'. Zij legden een krans bij het monument voor  de gevallenen van de Prinses Irene Brigade in Hedel. 

Polen
De fietsers, een groep van bijna dertig mannen en één vrouw, bestaat voor een groot deel uit veteranen. Sommigen van hen maken deel uit van de Prinses Irene Brigade die tot op de dag van vandaag bestaat. De basis van het fietsteam wordt gevormd door veteranen die tijdens een missie een psychische en/of lichamelijke verwonding hebben opgelopen, militairen en politieagenten. Ze worden geflankeerd door buddyfietsers, waaronder drie Poolse politieagenten waarvan één de enige dame van het gezelschap is. Twee Poolse heren die de 'bezemwagen' besturen maken de club compleet.  

Vrijheid
De afgelopen zes dagen hebben zij de route van de Brigade van 1944-1945 afgelegd. De plaatsen die in deze missie een grote rol hebben gespeeld staan op het vaandel van de Brigade. Dit zijn ook de plekken waar de fietsers halt houden en een krans leggen.

Samen werken aan herstel
Hedel is de op één na laatste stop in de laatste etappe, in Oisterwijk stappen ze voor de laatste keer af. Na een speech van locoburgemeester Peter de Vries werd een krans gelegd. "Mooi dat jullie samen werken aan herstel en onderweg de mannen eren en bedanken voor de vrijheid waarvoor zij gevochten hebben. Een vrijheid waar wij vandaag de dag nog steeds in mogen leven", zei De Vries hierover.

Na een kop koffie met wat lekkers in het naastgelegen cafetaria stapten de veteranen weer op de fiets voor het laatste stuk van de route.

Samen fietsen
De fietstocht is een initiatief van Ride 2 Live Life. Elk jaar organiseert deze stichting een uitdagende fietstocht voor veteranen met een psychische en/of lichamelijke verwonding. Door samen te fietsen leren de veteranen omgaan met hun verwonding die zij hebben opgelopen tijdens hun inzet voor vrede en veiligheid.

Blog over fietstocht
Meer lezen over de fietstocht? Veteraan en journalist Niels Roelen houdt op www.nielsroelen.com een blog bij waarin hij van dag tot dag de etappes beschrijft.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden