Afbeelding

Kinderen genieten van tropische Jeugdlandweek in Alblasserdam

Algemeen 186 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Jeugdland in Alblasserdam is vorige week weer enorm goed verlopen.

De temperatuurmeter schoot de eerste dagen ruim boven de dertig graden. Extra waterpunten waren neergezet, er was een insmeerpunt met zonnebrand en aan het einde van iedere tropische dag was er een heus watergevecht met waterballonnen.

Deze hitte weerhield de 400 kinderen, die per dag Jeugdland bezochten, niet om lekker actief mee te doen met het ruime aanbod van activiteiten die dit jaar op het programma stonden.

Circus
Dit jaar was het thema circus. Door de gulle bijdrage van de Ladies' Circle 35 Alblasserwaard was er op maandag een piste aanwezig waarin een professional allerlei acrobatische kunsten vertoonde. De Little Ladies opende deze piste officieel door te balanceren op het koord. De rest van de week kon je een rode neus verdienen wanneer jij je circus kunsten vertoonde in de piste. Het vrijwilligers team van sport- en spel ondersteunde de kinderen daarbij. Binnen kon je allerlei knutsels maken met het thema circus en in de handwerkzaal o.a. knuffels en maskers maken van circus dieren.

Educatie en fun
Het bestuur van Jeugdland heeft de afgelopen jaren veel tijd gestoken in het vernieuwen en uitbreiden van het programma aanbod. Een speerpunt hierbij is de combinatie van educatie en fun. Dit jaar is het gelukt om een samenwerkingsverband aan te gaan met het Da Vinci College. Het bestuur had ook de mogelijkheid, dankzij nieuw geworven sponsoren, om workshops in te kopen. Zo kon je bijvoorbeeld met een ozobot aan de slag. Deze interessante gadget en educatiemiddel kan geprogrammeerd worden door middel van kleuren, lijnen en basis programmeertaal. Maar je kon ook een bestuurbare auto maken die werkte op zonne-energie of led buttons. Enorm populair was de vlog workshop waarbij de kinderen de beginselen mee kregen van beeld en geluid.

Hotel voor thuis
Stichting Hornbach helpt nam vier dagen lang een activiteit voor zijn rekening: insectenhotels timmeren. Stichting Hornbach helpt zet vrijwilligers en materialen in bij bouw- en tuingerelateerde activiteiten voor maatschappelijke projecten. Het geven van knutselworkshops tijdens Jeugdland past in deze doelstelling. De Hornbach helpt -vrijwilligers hadden de onderdelen al op maat gezaagd en begeleiden de kinderen om hier insectenhotels van te maken.

Johan de Jong, vrijwilliger bij Hornbach helpt: "Alle dagen zijn we hier 's ochtends en 's middags geweest, per keer konden 15 à 20 kinderen meedoen. Wij hebben ze geleerd hoe ze een insectenhotel timmeren. De hotels hebben vakjes, waar ze wilgentenen, hooi, stro of dennenappels in kunnen doen. Gaasje ervoor, haakje eraan en klaar! Zo konden ze thuis laten zien wat ze hebben gemaakt en insectensoorten ontdekken. Wij hebben graag meegedaan, want Stichting Jeugdland doet belangrijk werk. Hoe meer kinderen de kans krijgen om deze vakantieweek te beleven, hoe beter!"  

Samenwerking
Het netwerk van stichtingen en verenigingen wat zich bij Jeugdland aansluit wordt steeds groter.  Voorzitter van Jeugdland, Cynthia:" Het kost heel veel tijd en energie om de bestaande samenwerkingsverbanden te onderhouden en nieuwe aan te gaan. Het lijkt zo simpel, want iedereen heeft hetzelfde doel. Dat is kinderen van 6 tot en met 12 jaar te laten ontdekken waar hun talenten liggen, nieuwe vaardigheden aan te leren of te ontdekken welke vrije tijdsbesteding goed bij ze past. Maar om deze partijen allemaal bij elkaar te krijgen in de laatste week van de zomervakantie met voldoende vrijwilligers en kosten neutraal, dat is en blijft een uitdaging! Zo hebben wij dit jaar het ABC-team en de SWA mogen verwelkomen als vaste samenwerkingspartners. Met Kunstkanjers en Muziekcentrum Forte zijn er weer creatieve en muzikale workshops gerealiseerd.

De Scouting heeft donderdag op het buitenplein een geweldig programma neergezet met muziek, (stoelen) dans en Alblasserdam Got Talent. En mochten wij weer rekenen op de Young Lions met de stormbaan en de sportverenigingen uit ons dorp die sport clinics gaven.

Stichting Sportcentrum Blokweer was dit jaar weer in de mogelijkheid om de sporthal en het zwembad beschikbaar te stellen in de laatste week van de zomervakantie. Samen met A-Kidz, Jeugd-Punt en het ABC team organiseerde zij de sportieve vrijdagochtend als afsluiting van de Jeugdlandweek."

Sponsoren
"Wij zijn natuurlijk ieder jaar enorm dankbaar voor de (nieuwe) sponsoren. Sommige zijn al zo lang aan ons verbonden dat het bijna gewoon lijkt, maar wij weten heel goed dat dit niet zo is. We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Dit jaar hebben we zelfs een extra bijdrage mogen ontvangen van de SNS bank en de Haan Stichting voor de aanschaf van twee buitententen. Deze waren bedoelt voor de nieuwe buitenactiviteiten en kwamen met de tropische hitte van dit jaar extra goed van pas."

Nog meer foto's, video's en vlogs zijn terug te vinden op de website en Facebookpagina van Jeugdland.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden