• Peter Rehwinkel werd in april 2017 benoemd tot waarnemend burgemeester van Zaltbommel.
• Peter Rehwinkel werd in april 2017 benoemd tot waarnemend burgemeester van Zaltbommel. Foto: Lya Cattel
interview

Peter Rehwinkel: 'Zaltbommel is in mijn hart gaan zitten'

Algemeen 771 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Een paar weken geleden liep Peter Rehwinkel met zijn echtgenoot Michel Zeegelaar door de binnenstad van Zaltbommel. Ze werden verschillende keren aangesproken. 'Je moet blijven!' werd er op straat geroepen.

Begin dit jaar werd bekend dat Zaltbommel een door de Kroon benoemde burgemeester wil. Voor langere tijd dus. Al snel liet Rehwinkel weten zelf niet te zullen solliciteren. Hij is weer toe aan een nieuwe uitdaging in zijn carrière.

Teleurgesteld
Dat leverde een stortvloed aan teleurgestelde reacties op op social media. Want al kort na zijn aantreden in april 2017 hadden de stad Zaltbommel en de dorpen eromheen de nieuwe burgervader in hun hart gesloten.

In contact
Vanaf de eerste week probeerde hij in contact te komen met de inwoners, maar ook met de gemeenteraadsleden. Met alle eenentwintig raadsleden heeft hij in die begintijd een uurtje doorgebracht. "Nou ja, dat werden vaak drie uurtjes of langer", lacht hij.

Zo at hij gehaktballen bij ZVV-raadslid Gerrit Robbemondt en zijn vrouw en gingen ze met z'n drieën op bezoek bij hun gehandicapte dochter. Hij maakte een ritje met de cabriolet van voormalig ChristenUnie-raadslid Leon van den Dool en maakte een poëziewandeling met voormalig D66-raadslid Thom Ummels. Hij maakte kennis met partners, kinderen en ouders en zag waar de raadsleden wonen en wat ze belangrijk vinden in het leven.

Persoonlijke ontmoetingen
Het waren persoonlijke ontmoetingen, die Rehwinkel heel waardevol vond. "Ik heb de afgelopen twee jaar veel mensen echt leren kennen, op het gemeentekantoor, in de raad, in de stad en in de dorpen. Ik ben aan ze gehecht geraakt. Die contacten ga ik ontzettend missen."

Ook bij andere inwoners van de gemeente ging hij op bezoek. Met twee thermoskannen thee en koffie ging hij onaangekondigd langs bij bedrijven en inwoners.

Pioenrozen
"Ik rij maar eens naar Poederoijen", dacht hij op een dag. "Op die dag liep er echt niemand over straat en ik was toch iets te verlegen om zomaar ergens aan te bellen. Toen zag ik verschillende mensen op het land pioenrozen snijden. Daar heb ik mijn auto geparkeerd en toen kwam ik terecht bij de familie Duijzer. Dat werd een heel gezellig bezoek."

Lastige dossiers
Naast al die gezelligheid moest hij natuurlijk ook gewoon keihard aan de bak. Met iets strakkere hand dan zijn voorganger Albert van den Bosch leidde hij de gemeenteraadsvergaderingen. Hij bemoeide zich met de 'lastige' dossiers binnen de gemeente.

Zoals bijvoorbeeld het probleem met een verwarde inwoner van de Schoolstraat in Gameren. Buurtbewoners gingen gebukt onder de overlast en een buurman is zelfs een keer bedreigd. De situatie liep behoorlijk uit de hand en Rehwinkel heeft alles op alles gezet om een oplossing te vinden. Uiteindelijk heeft de gemeente het huis van de man gekocht en is de man uit de straat vertrokken. Geen gebruikelijke oplossing, maar wel heel effectief.

Brandweer
Snel na zijn aantreden merkte Rehwinkel dat de vier brandweercommandanten in de gemeente een paar punten van onvrede hadden. Hij belde zijn collega Henny van Kooten van de gemeente Maasdriel, waar hij het zeer goed mee kan vinden, en stelde voor om samen in gesprek te gaan. De vier Zaltbommelse en twee Maasdrielse commandanten hebben inmiddels meerdere keren gesprekken gehad met de twee burgemeesters. "Er is vooruitgang", constateert Rehwinkel tevreden. "Ik laat die zaken op orde achter voor mijn opvolger."

De tijd die hij investeerde in de vele ontmoetingen leverde hem veel vertrouwen op bij de inwoners.

'Ónze burgemeester'
'U bent ónze burgemeester', kreeg hij al snel te horen als hij ergens op bezoek was. "Dat vind ik het mooiste compliment dat er is", zegt hij. "Ik ben heel erg blij dat dat gelukt is."

Rehwinkel heeft zich vanaf het begin vol overgave ingezet voor Zaltbommel, soms wel zeven dagen in de week, wat best lastig is als je in Amsterdam woont. Hij zal zich tot de laatste dag blijven inzetten voor 'zijn' gemeente.

Afscheid op 17 september
Op dinsdag 17 september is zijn laatste collegevergadering, die avond het afscheid van de gemeenteraad en een receptie.

Wat hij daarna gaat doen, weet hij nog niet. Misschien wordt hij weer waarnemer in een andere gemeente.

Het afscheid van de Bommelerwaard is wat hem betreft niet definitief. "Michel en ik zullen hier zeker nog regelmatig komen", belooft hij. "Zaltbommel is in mijn hart gaan zitten."

De feiten:
• Geboren op 19 juni 1964 in Groningen.

• Studeerde rechten in Groningen, richting Juridische Bestuurswetenschappen.

• Van 1995 tot 2002 lid van de Tweede Kamer en van 2007 tot 2009 van de Eerste Kamer voor de PvdA.

• Daarna burgemeester van Naarden en Groningen.

Aangrijpende dieptepunten
Bij een afscheidsinterview hoort terugblikken en dan komen al snel de hoogtepunten en de dieptepunten voorbij. Het overlijden van SGP-raadslid Teunis van Ooijen was voor Rehwinkel een zeer aangrijpend dieptepunt. Teunis van Ooijen was nog maar 36 jaar oud toen hij op 29 januari vorig jaar overleed aan de gevolgen van leukemie. Teunis was getrouwd en had vijf kleine kinderen.
In februari van dit jaar reden Gerry Gilay Kedane (33) en Mebrie Melake (28) bij de veerstoep in Brakel de Waal in. Ze verdronken allebei. "Ook dat heeft me heel erg geraakt", zegt Rehwinkel als hij terugdenkt aan de herdenkingsbijeenkomst die in Pand 9 werd gehouden. "Het voetbalteam van Nivo Sparta waar hij speelde, was in trainingspakken bij die bijeenkomst aanwezig. Ik krijg het er er weer koud van."

Omstreden benoeming
Toen Peter Rehwinkel als waarnemer werd benoemd, barstte er eerst hevige kritiek los. Rehwinkel was als burgemeester van Groningen plotseling afgetreden vanwege een baan in Barcelona, die hij uiteindelijk niet kreeg. In Zaltbommel trok men zich niets van de kritiek aan. Hij kreeg een kans en heeft zich in de afgelopen twee jaar helemaal bewezen.

Matthäus Passion
Peter Rehwinkel is groot fan van de Matthäus Passion. Hij werd al snel gevraagd voor het Comité van Aanbeveling van de Rivierenlandse editie van dit meesterwerk van Johann Sebastian Bach, dat elk jaar wordt uitgevoerd in de Sint-Maartenskerk. Het bestuur van de organiserende stichting hoopte dat hij voor iets meer landelijke publiciteit kon zorgen. Dat is gelukt; de afgelopen twee uitvoeringen werden besproken in de Telegraaf. Vanuit zijn eigen netwerk haalde hij echte kenners naar zijn stad. "Ze waren allemaal zeer onder de indruk van het niveau van deze uitvoering", vertelt hij. Volgens hem is dit jaarlijkse evenement echt iets om heel trots op te zijn.

Familie bij de hoogtepunten
Niet alleen Peter Rehwinkels echtgenoot komt vaak mee naar Zaltbommel, ook zijn ouders zijn hier al meerdere keren geweest. Zij beleefden vele hoogtepunten in de stad mee.

Voordat hij burgemeester werd, was de hele familie al eens in Nederhemert-Zuid geweest voor een gezellig weekend op de natuurcamping. Vader en moeder Rehwinkel waren de afgelopen twee jaar op 11 november in de stad, tijdens de bijzondere viering van het Sint-Maartensfeest. "Mijn moeder is op 11 november jarig", vertelt Rehwinkel. "We zaten bij het Stadscafé wat te drinken en toen kwam het draaiorgel daar staan. Speciaal voor mijn moeder speelden ze 'Lang zal ze leven'. Heel bijzonder was dat."

Ook de schoonfamilie komt graag naar Zaltbommel. "Mijn schoonmoeder was er vorig jaar op 5 mei, bij Tour de Waal, ook al zo'n mooi evenement." Een ander hoogtepunt vindt Rehwinkel 'Sail op de Afgedamde Maas', dat dit jaar op 7 september wordt gehouden. "Prachtig om dat mee te mogen maken", vindt hij. Cultuurfestival Bommelerwaard en de vele kunstenaars in de gemeente wil hij ook graag genoemd hebben. En natuurlijk het kampioenschap van voetbalclub Nivo Sparta. Rehwinkel was erbij toen de club eind mei voor het eerst in veertien jaar weer kampioen werd. En hij mocht de kampioenschaal aan het elftal overhandigen.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden