• De stuw bij Heerewaarden.
• De stuw bij Heerewaarden. Foto: Omroep Gelderland

Het Heerewaarden van 1958 bij Omroep Gelderland

Algemeen 627 keer gelezen

HEEREWAARDEN • In de laatste aflevering van Ons Dorp (9 juli) is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in Heerewaarden. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar 1958 en geeft een unieke inkijk in het toenmalige leven in het Gelderse dorp.

Het is vrijdag 16 mei 1958 wanneer de filmploeg in het natte Heerewaarden neerstrijkt. Heel af en toe is het droog en kunnen de schoolkinderen het speelplein op, maar veel mensen zoeken toch beschutting tegen de nattigheid. Er valt die dag bijna 25 millimeter regen en de zon laat zich helemaal niet zien. Toch houden de inwoners de moed erin en zien we veel lachende mensen voor de lens.

Schorten
Centrale thema's in de dorpsfilm van Heerewaarden zijn – naast de regen – schorten en bloesem. Zoals in veel dorpsfilms zien we poetsende vrouwen, maar de schort-dragende dames komen dit keer wel erg frequent in beeld. De filmploeg besteedt in het dorp in de Bommelerwaard ook aandacht aan de fruitbomen, die in grote getale aanwezig zijn.

Vissers en fabrieksarbeiders
Op de Maas dobberen de woonboten en schokkers. Heerewaarden was ooit een vissersdorp, maar de vervuiling van de rivieren gooide roet in het eten. Nu buffelen de mannen in de steenfabrieken, waar de hele dag door met kruiwagens wordt gesjouwd.

De filmers maken vervolgens even een uitstapje naar het gehucht 'Veluwe' en brengen ook de smalle dijkweggetjes en het Kanaal van Sint Andries in beeld, de plek waar Maas en Waal elkaar bijna raken. 

Parade
Ondertussen zijn Harmonie Concordia en het plaatselijke dameskoor al druk aan het oefenen voor de afsluitende dorpsoptocht. In de parade is er verder aandacht voor de jonge gymnasten, die na afloop snel naar huis rennen – het is met slechts negen graden een koude dag. De andere deelnemers met een regenjas doen het rustig aan en drinken nog wat in het plaatselijke café. 

Ons Dorp
Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit vervlogen tijden. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen.

Ons Dorp is dinsdag 9 juli om 17:20 uur te zien op Omroep Gelderland. Online terugkijken kan via de Facebookpagina van Omroep Gelderland of via de website van Omroep Gelderland. De dorpsfilm van Heerewaarden is de laatste aflevering van dit seizoen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden