Maasdriel heeft eindelijk aangepast bestemmingsplan buitengebied

Algemeen 439 keer gelezen

MAASDRIEL • Het nieuwe bestemmingsplan voor het Maasdrielse buitengebied is vastgesteld. Ver na middernacht werden er nog enkele aanpassingen doorgevoerd.

Al aan het begin van de avond was duidelijk dat er een wijziging nodig was om de plannen met Camping Maaszicht mogelijk te maken. Een voorstel daarvoor was pas de avond voor de vergadering aan de raadsleden voorgelegd.

De gemeenteraad zat ermee in zijn maag, vooral omdat veel langlopende verzoeken van ondernemers om nieuwe ontwikkelingen in het bestemmingsplan op te nemen, waren afgewezen.

Het argument om deze nieuwe ontwikkeling toch mee te nemen in het bestemmingsplan is dat de gemeente er veel aan gelegen is de bezem door de camping te halen. Na lang onderhandelen is een commerciële partij bereid miljoenen te steken in de locatie, die nu berucht is vanwege illegale bewoning en criminele praktijken. Maar wel onder de strikte voorwaarde dat zijn wensen voor 1 juli in het bestemmingsplan vereeuwigd zouden worden. Het gaat dan om aantallen te bouwen woningen en afmetingen van deze zomerhuisjes.

Champostbedrijven
Te elfder ure werden de percelen van champostbedrijven Hooymans en Peffer uit het bestemmingsplan gehaald. Er komt een apart postzegelplan voor deze bedrijven.

Daarmee moet de patstelling worden doorbroken tussen de gemeente en de champignonbedrijven. Zij hanteren een verschillende interpretatie van het oude bestemmingsplan. Volgens de gemeente staat daarin dat er geen verse compost gemaakt mag worden bij de bedrijven. Toch hebben de bedrijven daar in het verleden vergunningen voor gekregen.

Intensieve veehouderij
PvdA/GroenLinks boekte onverwacht succes op het gebied van intensieve veehouderij. De vergunning die Alexander van der Schans heeft om 6.000 opfokgeiten te houden achter zijn perceel aan de Molenstraat wordt losgekoppeld van die hoofdlocatie. Op andere plekken in de gemeente wordt in de gaten gehouden of intensieve veehouderijen stoppen. Als dat het geval is, wordt in overleg met de eigenaren de bestemming geschrapt, zodat er geen nieuw intensief veeteeltbedrijf kan starten. Ook wordt een fout recht gezet; op zes locaties zat per abuis een dubbele bestemming niet-grondgebonden veehouderij. 

Meer groen en water
Op voorstel van D66 wordt aan het plan toegevoegd dat bedrijven die in ruil voor uitbreidingsmogelijkheden een 'goede daad' moeten doen, worden gestimuleerd om waterberging aan te leggen of bomen te planten.  

Geen 2,5 meter
Eerder leek er sprake van dat de kappen die zachtfruit tegen weersinvloeden moeten beschermen, 2,5 meter hoog mochten worden in plaats van 1,5 meter. Voor die wijziging was echter geen meerderheid.  

Met de vaststelling van het bestemmingsplan - PvdA/GroenLinks en VVD stemden tegen - kwam een eind aan vier avonden vergaderen, met meer dan honderd inwoners die op- en aanmerkingen maakten, en tientallen wijzigingsvoorstellen vanuit de politiek. En dan is het nog te hopen dat bezwaarmakers het niet hogerop zoeken en de Raad van State gaten schiet in het plan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden