Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Asiel vreest 'explosie van katten' in de Bommelerwaard

Algemeen 937 keer gelezen

BRUCHEM • Verwilderde katten mogen van de provincie niet meer teruggezet worden in de natuur als ze gevangen zijn en gesteriliseerd. "Waar moeten we ze dan laten?", vraag asielbeheerder Wilma de Joode van dierenopvangtehuis De Bommelerwaard in Bruchem zich af.

De beheerder en vrijwilligers van het asiel zijn zich afgelopen week kapot geschrokken van het bericht van de provincie. Volgens de provincie zorgen verwilderde katten voor teveel overlast in de natuur.

Campings

Tot nu toe vangt medewerker Monique Veldstra van het dierenasiel per jaar rond de zestig verwilderde katten. Ze deed dat onder andere op campings en bij boerderijen. De dieren werden allemaal naar de dierenarts gebracht.

Kattenaids

"In de Bommelerwaard heerst kattenaids", verzucht Wilma. "Dat is helaas nog niet te genezen, dus als wij wilde katten met aids vangen, dan laten we ze inslapen. De dieren zijn namelijk vaak al ziek en daarnaast een gevaar voor andere katten, ook huiskatten. Kattenaids is besmettelijk, dus we moeten de zieke dieren wel laten inslapen."

Onplaatsbaar

Gezonde wilde katten worden gesteriliseerd of gecastreerd. De medewerkers van het asiel schatten in of het om een dier gaat dat herplaatst kan worden bij mensen, vaak gaat het dan om kittens. Voor volwassen dieren is het vaak beter als ze teruggaan naar hun eigen omgeving. Maar terugplaatsen mag dus nu niet meer. "Als wij die katten niet meer terug mogen zetten, waar moeten we ze dan laten", zegt ze. "Wij kunnen al die dieren niet permanent in het asiel laten blijven. Die katten zijn onplaatsbaar en worden kunnen niet tegen de stress in het asiel. Een dierenarts laat gezonde katten niet zomaar inslapen. De enige oplossing is dat we geen verwilderde katten meer gaan vangen en laten steriliseren. En dat betekent dat er een kattenexplosie komt in de Bommelerwaard."

Gemeenten

De Gelderse gedeputeerde Peter Drenth zei deze week tegen omroep Gelderland dat het opvangen van zwerfdieren vooral een taak is van de gemeenten. Als de opvang problemen oplevert, wil hij wel meedenken over een oplossing.

Rug tegen de muur

Wilma de Joode heeft zelf ook niet direct een oplossing: "Ik wil wel iedereen in de Bommelerwaard waarschuwen dat wij niet meer kunnen helpen met wilde katten. Door het besluit van de provincie staan wij met onze rug tegen de muur. Mensen die problemen hebben met verwilderde katten, kunnen ons dus helaas niet meer bellen."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden