• De reuzenbalsemien.
• De reuzenbalsemien. Foto: Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard.

Natuurorganisaties gaan woekerende reuzenbalsemien te lijf in Loetbos

Algemeen 1.428 keer gelezen

LEKKERKERK • Duizenden reuzenbalsemienen groeien er in het Loetbos. In een poging hun aantal terug te dringen, roepen Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) en Staatsbosbeheer op donderdag 21 en zaterdag 23 juni mee te helpen om zoveel mogelijk planten uit de grond te trekken.  

De plant komt oorspronkelijk uit de Himalaya en is ooit als tuinsoort ingevoerd. In heel West-Europa staat de soort inmiddels geregistreerd als ongewenst en er is in Nederland inmiddels de plicht om de plant te verwijderen. "Door zijn snelle groei beneemt hij andere planten het licht, waardoor de inheemse planten doodgaan en hun zaden niet kunnen ontkiemen", verklaart Joke Colijn van de NVWK. 

Honing
Reuzenbalsemienen ontkiemen uit zaad in het voorjaar en kunnen uitgroeien tot planten van twee-en-een-halve meter. Hun geurende roze bloemen produceren veel honing. Volgens Colijn de reden waarom imkers de reuzenbalsemien ooit hebben uitgezaaid in de Krimpenerwaard. Inmiddels is de handel in hun zaden en planten verboden, "maar omdat de zaadproductie groot is, kan de plant zich massaal blijven uitbreiden. Hierdoor wordt de oorspronkelijke veelzijdige vegetatie compleet weggevaagd en daarmee de insecten zoals een aantal wilde bijen, die daarvan afhankelijk zijn. Ondanks het feit dat de plant best aantrekkelijke kanten heeft, zijn de nadelen voor de biodiversiteit in het bos vele malen groter."

Bestrijden is goed mogelijk. Maaien voordat de plant zaad zet kan prima op de beheerstroken aan de randen van de percelen in het Loetbos. In het bos is machinaal maaien echter niet mogelijk, en daar komt het betere handwerk om de hoek kijken. Het is geen zwaar werk, weet Colijn. "De planten laten zich makkelijk uit de grond trekken en zijn niet gevaarlijk voor mensen en dieren. Het zaad blijft slechts twee jaar kiemkrachtig, dus bij consequent volhouden wordt de populatie een aardige slag toegebracht."

Tuinhandschoenen
Wie mee wil helpen met het uit de grond trekken van de reuzenbalsemienen, kan zich op 21 en 23 juni om 09.30 uur melden bij de Hendrikshoeve in het Loetbos. Een boswachter van Staatsbosbeheer vertelt wat precies de bedoeling is. Deelnemers wordt gevraagd zelf tuinhandschoenen, een lunchpakketje en voldoende drinken mee te nemen. Stevig schoeisel is aan te raden, net als een lange broek. Er groeien namelijk op een aantal plekken bramen. Om 16.00 uur wordt de activiteit afgesloten met een gezamenlijk drankje. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden