Johan Cahuzak
Johan Cahuzak Foto: Lya Cattel

De column van Johan Cahuzak: Nee maar!

Algemeen Column 414 keer gelezen

Nee maar!

Jullie doen wel eens lelijk over de provincie en dan met name als het gaat over het landschap. Nou, dat moet maar eens afgelopen zijn! Want ook in Arnhem gaat langzamerhand het licht aan. Ik lees regelmatig de provinciale nieuwsbrief. En bij de laatste aflevering viel mijn oog op de kop "Gevolgen voor het platteland." Het college van Rijksadviseurs heeft bij monde van rijksbouwmeester Floris Alkemade een prijsvraag in de aanbieding. Het gaat over de vernieuwing van het landschap. En nou niet gelijk roepen dat dat een college van Jan Lul is. En je afvragen wat die lui de laatste vijftig jaar gedaan hebben. Nee, positief denken. Doen zij ook.

Ze zien namelijk dat "landschap en landbouw snakken naar een nieuwe impuls." En alsof dat al niet heel wat is, gaan ze dapper verder: "Er moet nu echt iets veranderen." Boeren worden, aldus de Alkemade, opgejaagd en het landschap is uitgeput. Zo'n Floris toch.

De prijsvraag geldt echter alleen voor de zandgronden van onze provincie. Bij onze klei is dat ook niet nodig. Hier is er harmonie, worden alle belangen zo goed mogelijk in de gaten gehouden en zie je dat weilanden leven, er volop weidevogels broeden en dat de boeren fluitend hun dagelijkse arbeid verrichten. Beetje veel glas misschien maar daar moet je doorheen kijken.

Johan Cahuzak

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden