Johan Cahuzak
Johan Cahuzak Foto: Lya Cattel

De column van Johan Cahuzak: Vuurwerk

Algemeen Column 490 keer gelezen

Zo, dat vuurwerk hebben we weer gehad. Hier en daar ligt nog een vinger of een oog op straat maar dat mag geen naam hebben. Begrafenisje, paar keer op bezoek in ziekenhuis of revalidatiecentrum en dan is het weer geregeld voor een jaar.

Al eind november bleek uit een onderzoek van deze krant dat het publiek tamelijk duidelijk tegen particulier vuurwerk is. Men pleit, net als bijvoorbeeld burgemeester Broertjes van Hilversum, voor een centrale vuurwerkshow.

Dat snap ik. Daar hoop ik ook op maar ik mis in die gedachtegang echter wel een paar elementen die ik nu graag even met jullie doorneem.

Mensen hebben behoefte aan risico. De moderne samenleving wil dat zoveel mogelijk uitbannen. Kijk naar de Formule 1. Als Max Verstappen in de jaren tussen 1950 en 1980 had gereden, waren er nu allang bedevaarten georganiseerd naar zijn graf. Er gaan stemmen op om de motorraces op Man te verbieden. Er zijn daar in een eeuw meer dan 270 doden gevallen, laatst nog een streekgenoot van ons. Bergbeklimmers sneuvelen geregeld. Zeezeilers ook. En dat zijn allemaal dingen die je niet hoeft te doen.

Onze samenleving, het onderwijs voorop, vertrut. Spanning, uitdaging en gevaar zijn er niet meer bij. Watten we door of geven we ruimte? Ik kies uiteraard voor het laatste. Behalve dan bij vuurwerk?

Johan Cahuzak

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden