• De container voor groen afval blijft bestaan, maar die voor het restafval gaat verdwijnen.
• De container voor groen afval blijft bestaan, maar die voor het restafval gaat verdwijnen. Archieffoto: Janneke Boogaard

Nog veel vragen over nieuw afvalbeleid Avri

Algemeen TipBommelerwaard.nl 3.478 keer gelezen

BOMMELERWAARD • De grijze container voor restafval gaat uit het straatbeeld verdwijnen. In plaats daarvan moeten de inwoners van Rivierenland in de toekomst hun zakken of zakjes restafval zelf naar een centrale ondergrondse container in de buurt brengen.

Het is één van de maatregelen waarmee Avri de inwoners wil stimuleren om nóg meer afval te scheiden. De deksel van de grijze container wordt bij iedereen vervangen door een oranje; daarmee verdwijnen de plastic zakken om plastic in te zamelen, want in deze voormalige grijze container kunnen huishoudens voortaan hun plastic afval en drinkkarton inzamelen. Die container wordt in de toekomst, net als die van oud papier en GFT (etenswaren en tuinafval), gewoon nog aan de straat geleegd door Avri.

Op dit moment betalen de inwoners per keer dat ze hun grijze container aan de straat zetten een bedrag voor het legen. In de toekomst moeten ze betalen per keer dat ze een afvalzak in de ondergrondse container gooien.

Boeken en textiel

Een nieuwe maatregel is het invoeren van de zogenaamde BEST-tas (Boeken, Elektrische apparaten, speelgoed en Textiel). Volgens Avri worden de milieustraten in de toekomst te krap en zou het veel schelen als mensen de BEST-tas gaan gebruiken. 

De gemiddelde inwoner van de regio produceert momenteel 140 kilo restafval per jaar. Het doel is om dit te laten dalen naar 75 kilo in 2020 en 30 kilo in 2025.

30 of 60 liter

Het algemeen bestuur van de Avri neemt op 26 oktober een besluit over het invoeren van de BEST-tas, maar ook over de inwerpopeningen van de nieuwe ondergrondse containers: wordt die groot genoeg voor zakken van 30 liter of zakken van 60 liter. Hierover hebben de deelnemende gemeenten in Rivierenland de afgelopen tijd zich ook uitgesproken. Volgens Avri stimuleert een kleinere opening het scheiden van afval nog meer. SGP Zaltbommel heeft daar twijfels over. "Een kleinere afvalzak in huis levert echt niet minder afval op", aldus Geert Bok onlangs tijdens de carrouselvergadering. "Wij vinden dat mensen ook de optie moeten hebben om een 60 liter-zak naar de container te brengen."

Eigenlijk wil de SGP nog helemaal geen keuzes maken, maar net als de gemeente Tiel en West Maas en Waal de beslissing uitstellen. Dit naar aanleiding van het geluid van verschillende deskundigen, die vinden dat het vooraf scheiden van afval inefficiënt is, meer geld kost en meer uitstoot van CO2 oplevert. "Zij pleiten voor het achteraf scheiden van restafval", aldus Bok. Zijn pleidooi om ook in Zaltbommel te wachten met een definitief besluit over het afschaffen van de grijze container vond geen gehoor bij de carrousel.

Wat vinden de inwoners er zelf van?

Het Kontakt heeft de deelnemers aan burgerpanel TIP Bommelerwaard een aantal vragen voorgelegd over het nieuwe afvalbeleid. In totaal hebben 219 mensen de vragen beantwoord. De antwoorden zijn dus niét representatief voor de hele bevolking van de Bommelerwaard, maar geven wel een indicatie van de meningen.

Slecht ter been

De meeste respondenten geven aan op dit moment al heel goed afval te scheiden, vooral papier, glas en plastic scoren hoog (boven 95 procent). De meerderheid verwacht niet het afval (nog) beter te scheiden als ze hun restafval zelf naar een ondergrondse container moeten brengen. "Beter scheiden dan dat we nu al doen, is bijna niet mogelijk", schrijft een respondent.

Wel maakt een flink aantal mensen zich zorgen over die nieuwe afvalinzameling. Want hoe moet het met mensen die slecht ter been zijn? En wat gebeurt er als de containers vol zitten? En hoe zit het in de dorpen en in de binnenstad? "Want", zo zegt een respondent: "Ik woon zelf in het buitengebied en als ik voor elke zak afval de auto moet pakken om hem naar de container te brengen, is dat ook niet goed voor het milieu."

"Zwaar irritant als je met zo'n zak moet gaan lopen", zegt een andere respondent in een toelichting. "Het zou mensen makkelijker gemaakt moeten worden. Niet moeilijker. Ongeacht of dit gevolgen heeft voor het milieu. Liever meer betalen en alles in de grijze kunnen kwakken, dan nog meer afval scheiden", zegt weer een andere inwoner.

Luiers

Een aantal inwoners maakt ook opmerkingen over het apart inzamelen van luiers, een onderwerp waar volgens Avri op dit moment ook onderzoek naar gedaan wordt.

Het complete overzicht van de uitkomsten van de vragenlijst verschijnt binnenkort op de website van TIP Bommelerwaard. Wilt u voortaan ook (anoniem) vragenlijsten invullen? Dan kunt u zich hier aanmelden.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden