• Nicolette Brouwer:
• Nicolette Brouwer: "Door de verkoop aan huis heb ik echt een heel gevarieerd en gezellig leven." Foto: Hans van Vrouwerf

Boerin Nicolette Brouwer: 'Ik voel me altijd erg verantwoordelijk'

Algemeen 919 keer gelezen

NIEUWAAL • Nicolette Brouwer (46) is vrouw en boer. En daar kijkt in Nieuwaal helemaal niemand meer van op. "We vinden het belangrijk dat kinderen weten dat melk van een koe komt en niet uit een fles of een pak."

Ze nam de boerderij over van haar ouders. Samen met haar man Bert (46), maar het bedrijf is eigenlijk altijd meer haar verantwoordelijkheid geweest. Ze bekent wel: "Ik ben eigenlijk niet zo van de trekkers. Ik ga wel het land in om gras te schudden bijvoorbeeld, maar verder doe ik er liever niet al te veel mee. Bert maait het gras altijd." Als hij thuis is tenminste, want hij werkt bij verschillende loonbedrijven in de regio. Hij verklaart: "Ik ben niet iemand die alleen maar thuis gaat zitten. Dus in het tweede jaar nadat we de boerderij hebben overgenomen, ben ik daarmee begonnen. Eerst was het een aardigheidje, maar nu zijn we blij dat we het hebben." Het extra salaris van Bert vormt voor het gezin Brouwer namelijk een prettig vangnet voor als de melkprijs weer duikelt. Zoals vorig jaar. "We zijn nog bezig dat gat te dichten, je hebt zoiets niet zomaar weer overbrugd." Maar ja, zegt Bert wat nors: "Als je rijk wilt worden, moet je geen boer worden." Nicolette glimlacht. Ze vertelt later hoe er vorig jaar met die angstvallig lage melkprijs steeds bij gefinancierd moest worden. Hoe de bank bijna dagelijks aan de lijn hing. Er waren zorgen. "Als er dan iets stukgaat…" Toch: "We liggen daar niet wakker van, zo zitten we niet in elkaar."

En sinds de melkprijs weer uit het dal is geklommen, gaat het financieel weer redelijk. Ambities om groter te groeien, hebben Nicolette en Bert niet. Het moet voor hen te behappen blijven. En: "Onze boekhouder zegt dat er bedrijven zijn die dubbel zoveel melken en hetzelfde verdienen, dus we zien de noodzaak om te groeien ook niet." De Nieuwaalse heeft iets over de zeventig melkkoeien, die ze melkt met een robot. Jaarlijks brengt dit zo'n 700.000 liter melk op. Ze vertelt: "Toen we het bedrijf overnamen, hadden we veertig koeien. Die brachten elk jaar zo'n 200.000 liter op. Er is dus veel veranderd."

Daarnaast runnen Nicolette en Bert een klein boerderijwinkeltje aan huis. Ze verkopen er melk en eieren. Ook zijn er allerlei soorten kaas van zuivelboerderij De Graafstroom te vinden en ambachtelijk schepijs. Zo'n drie jaar geleden besloten de Brouwers dat erbij te gaan doen. Ze hebben er nooit een seconde spijt van gehad. Nicolette vertelt enthousiast: "Je spreekt meer mensen, je hoort een beetje het nieuws uit het dorp. Je wereld wordt wat groter, dat vind ik heel prettig. Anders is het een erg geïsoleerd leven. Door de verkoop aan huis heb ik echt een heel gevarieerd en gezellig leven."

Aan de andere kant leren bezoekers ook het nodige van de boerderij. "Je verkoopt een stukje beleving, zo zie ik het. Het is echt een bepaalde doelgroep die hier eieren en verse melk komt kopen. Als er kinderen in de winkel zijn en er is net een kalfje geboren, dan zeg ik altijd dat ze even mogen gaan kijken. Dat vinden ze geweldig." Aan dat stukje boerderij-educatie hecht ze veel waarde. "We vinden het belangrijk dat kinderen weten dat de melk van een koe komt en niet uit een fles of een pak." En iedereen mag altijd even een kijkje nemen in de stal. Dan zien bezoekers bijvoorbeeld ook dat de ruim zestig melkkoeien die Nicolette heeft, altijd naar buiten mogen. Maar het niet altijd doen. Ze zegt voorzichtig: "Ik denk dat het wel een beetje een misvatting is dat koeien altijd naar buiten willen. Zo'n dier is de hele dag melk aan het maken, als het dan boven de twintig graden buiten is, dan zijn ze liever binnen. Dan hebben ze het al warm genoeg."

Nicolette leert dankzij haar klanten hoe uniek haar werk en woonomgeving eigenlijk is. "Ik hoor mensen heel vaak zeggen: wat woon je hier mooi. En dan kijk ik om me heen en denk ik: oh ja. Dat is ook zo. Je bent je daar niet altijd van bewust. Ik vind het mooi dat onze kinderen zo kunnen opgroeien." De twee dochters van Nicolette en Bert – Marit (11) en Amy (10) – hebben ieder een eigen pony. En zijn gewend aan het feit dat vakanties ver weg er niet altijd in zitten. "Je kunt weinig plannen, eigenlijk niets. Maar ze zijn er heel makkelijk in, ze zijn het gewend. We hebben het ze vaak gevraagd, maar ze willen echt niet anders."

Nicolette is laatst met haar dochter Marit naar Italië geweest op rondreis. "Je leeft maar één keer, ik vind het ook belangrijk om dat soort dingen te doen." Hoewel het haar ook moeite kost het bedrijf achter zich te laten. "Ik voel me altijd heel erg verantwoordelijk." Nicolette is daarom ook blij dat ze terug kan vallen op Bert, ook haar schoonouders springen - ondanks hun hoge leeftijd - af en toe bij. "Berts vader is 86 jaar en zijn moeder is 83 jaar. We hebben veel aan hen te danken." Nicolette zegt bewondering te hebben voor boeren die het bedrijf alleen runnen. "En dat het dan lukt. Als ik destijds alleen was geweest, had ik het bedrijf van mijn ouders nooit overgenomen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden