Afbeelding
Archieffoto: Janneke Boogaard

Onrust niet weg aan de Schoofbandweg in Rossum

Algemeen DOSSIER: GEITEN 273 keer gelezen

ROSSUM • De Stichting Fijn Wonen Schoofbandweg is niet gerustgesteld nu het plan voor een megageitenstal is verruild voor een vleeskalverhouderij.

Woordvoerder Paul van Haren verwacht dat Alexander van der Schans via de nieuwe aanvraag het pad wil effenen om later alsnog geiten te gaan houden. "Dat kan ik niet bewijzen, maar hij geeft zelf aan dat de aanvraag voor de geiten voorlopig niet ingetrokken wordt."

Petitie
Van Haren benadrukt dat de stichting niet alleen direct omwonenden vertegenwoordigt. "Meer dan duizend mensen hebben de petitie tegen een megastal voor 5100 geiten getekend. En we hebben deskundigen achter ons staan." Het gaat de stichting ook niet alleen om het plan van Van der Schans, maar ook om de aanpak van de gemeente Maasdriel. "Die faciliteert de ondernemer op alle mogelijke manieren, maar laat de inwoners in de kou staan."

Aanpassen
Volgens Van Haren kan het type vee makkelijk worden aangepast als de vergunning eenmaal is verleend. Elroy Vlemminx van adviesbureau Agrifirm Exlan, die Alexander van der Schans adviseert, bestrijdt dat. "Het is vaak wel mogelijk om te switchen van diersoort, maar dan moet een nieuwe procedure worden gestart, met alle bijbehorende mogelijkheden van inspraak." 

Bestuderen
Of 1150 vleeskalveren minder negatieve effecten hebben voor de omgeving dan 5100 geiten, zoals de initiatiefnemer stelt, betwijfelt de stichting. "We gaan de consequenties bestuderen zodra het plan openbaar is."

De gemeente Maasdriel meldde vorige week dat de aanvraag gepubliceerd zou worden, maar dat is om onduidelijke redenen uitgesteld tot deze week.

Vragen D66
In Zaltbommel heeft D66 vragen gesteld over de nieuwe ontwikkelingen. "De mediaberichten veroorzaken veel vragen en onrust. Er is dringend behoefte aan informatie." Eén van de vragen van de partij is wat de vestiging van een dergelijk groot veeteeltbedrijf betekent voor de omwonenden en bedrijventerrein De Wildeman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden