Gemeentenieuws Molenlanden

Theo Segers
Theo Segers Foto: P.Loddder

Wie van de 26...

Nieuws 222 keer gelezen

Op woensdag 22 september zijn in heel Nederland de stembureaus weer open. Ook in Molenlanden kan je op een van de 28 stembureaus terecht om je ‘democratische plicht’ te doen. En natuurlijk weet ik dat ‘gaan stemmen’ een vrije keus is. Maar ik zie het zeker als een plicht, een voorrecht een groot goed. Vroeger was er opkomstplicht en was het niet verschijnen op het stembureau strafbaar. Dat is in 1970 in ons land afgeschaft. Nu ga je uit vrije wil en overtuiging. Ik roep je bij deze op om te gaan. Zet het vast in je agenda, laat het geen toevalligheid zijn of je wel of niet je stem uitbrengt. Blijf niet langs de zijlijn staan, maar doe mee aan de democratie.

Al maanden wordt er hard gewerkt om deze verkiezingen in goede banen te leiden. Ook in Molenlanden zijn medewerkers van de gemeente intensief bezig met de voorbereidingen. En ik kan je verzekeren - na een kijkje achter de schermen - dit is een stevige klus. Op de dag zelf zijn meer dan 250 vrijwilligers en medewerkers van de gemeente Molenlanden op de stembureaus in de weer. Wat kunnen we in Nederland blij zijn met zorgvuldig georganiseerde en eerlijke verkiezingen. En er is wat te kiezen. In totaal doen 26 partijen mee aan de verkiezingen voor de nieuwe Tweede Kamer. Veel mensen vinden dat veel en pleiten voor een kiesdrempel, zodat het aantal partijen in de Tweede Kamer minder wordt. De eerste keer dat ik ging stemmen voor de Tweede Kamer, op 26 mei 1981, deden er 28 partijen mee. Als je daarnaar kijkt is er niets nieuws onder de zon. Hoe het ook is, de keuze is reuze. Er moet zeker een partij bij zijn die op jouw steun kan rekenen. Ga daarom stemmen en laat je stem niet ‘verloren’ gaan. Maak gebruik van je democratisch recht en beslis zo persoonlijk mee welke richting ons land op moet.

Ook is er deze keer weer een groep jonge kiezers van rond de 18 en 19 jaar die voor de eerste keer een oproep hebben gekregen om hun stem uit te brengen. Een bijzonder moment. Althans zo heb ik het ervaren. Misschien lees je deze column. Anders hoop ik dat (groot)ouders hun (klein)kind aansporen om de gang naar de stembus te maken. Ga stemmen, laat je stem niet verloren gaan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Echte kerstboom huren of adopteren: een milieuvriendelijke keuze Nieuws 22 nov., 13:26
Afbeelding
Gezellige drukte tijdens ondernemersontbijt Molenlanden Nieuws 17 nov., 21:33
Afbeelding
Gemeente Molenlanden en Jeugdteams ZHZ ondertekenen contract jeugdhulpdienstverlening Nieuws 17 nov., 21:24
Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.