Gemeentenieuws Molenlanden

Afbeelding
Foto: Shutterstock

Kiest u voor een duurzame kerstboom?

Nieuws 315 keer gelezen

Een echte kerstboom kopen, in huis halen en opzetten is voor veel mensen al jarenlang een vaste traditie. Een kerstboom zorgt voor een gezellige warme sfeer en is voor veel mensen hét symbool voor de feestdagen. Toch zijn er genoeg andere mogelijkheden die net zo sfeervol zijn als een echte kerstboom.

Traditionele kerstbomen zijn meestal afkomstig van naaldbomen. Deze bomen hebben vele jaren nodig om te groeien en worden vaak na slechts enkele weken gebruik weggegooid. Jaarlijks worden er wereldwijd miljoenen bomen voor gekapt, terwijl bomen hard nodig zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Ook zorgt het vervoer van zo’n boom van de winkel of kweker naar uw woning voor extra uitstoot van schadelijke gassen. Duurzamere alternatieven kunnen helpen om de invloed van kerstbomen op het milieu te verminderen.

Kunstkerstboom
Kunstkerstbomen zijn er in verschillenden maten en stijlen. Let bij de aankoop op de kwaliteit. U kunt beter iets meer betalen voor een goede kunstkersboom die lang meegaat. Het is nadelig voor het milieu om na een paar jaar alweer een nieuwe boom te moeten kopen. Bovendien bent u dan waarschijnlijk duurder uit. U schaft een goede kunstkerstboom één keer aan en gebruikt die elk jaar opnieuw.

Tweedehands kunstkerstboom
Het is nóg beter om te kiezen voor een tweedehands kunstboom. Elk jaar worden er bij kringloopwinkels in onze regio veel kunstkerstbomen ingeleverd.

Houten kerstboom
Steeds meer mensen kiezen voor een houten kerstboom. Hout is uitstekend recyclebaar. Daarom zijn houten kerstbomen minder belastend voor het milieu dan de teelt en het kappen van traditionele kerstbomen. De kosten voor een kerstboom van hout kunnen iets hoger zijn dan voor een echte kerstboom. Maar een kerstboom van hout is herbruikbaar en gaat jaren mee. Een houten kerstboom kunt u natuurlijk ook mooi versieren en steeds naar wens aanpassen.

Kerstboom aan de wand
Heeft u weinig ruimte of wilt u eens wat anders? Haal de kerstsfeer in huis met een wandkerstboom.

  • Er zijn speciale kerstwandkleden te koop met haarscherpe foto’s én kleine ledlichtjes. Mooi, duurzaam en ook erg sfeervol als de gezellige lichtjes aan zijn. 
  • Of kies voor een muursticker in de vorm van een kerstboom die u eenvoudig op uw muur plakt en zonder schade verwijderd. Ideaal in kleine woningen. 
  • Maak met takken, karton, een ledlichtslinger, stoffen of touw de vorm van een kerstboom aan de muur en versier deze met sfeervolle ledlichtjes en versieringen. Of kies voor een mooie kerstkrans of andere decoraties in plaats van een traditionele boom. Net zo sfeervol en er hoeft geen boom voor gekapt te worden.
  • Bent u creatief? Maak dan uw eigen adventskalender door envelopjes met wat lekkers of een mooie wens aan de muur te hangen in de vorm van een kerstboom.

Meer weten? Kijk op waardlanden.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.