Gemeentenieuws Molenlanden

Fokveedag 2023
Fokveedag 2023

Column Theo Segers: Boerenlandfeest 2023

Nieuws 379 keer gelezen

De Fokveedag 2023 is weer geweest. Met recht is dit het grootste evenement van de gemeente Molenlanden. Het is veel meer dan de 200 koeien die door een jury worden beoordeeld. Meer dan de geiten, schapen en het kleinvee. Het is echt een boerenlandfeest met ruimte voor een scala aan informatie, presentaties van bedrijven en veel ontmoeting, onderling contact, lekker eten en gezelligheid. Ditmaal was het de 109e keer dat de Fokveedag Boerenlandfeest in Hoornaar is gehouden. Ongeveer 15.000 mensen uit de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en de omtrek kwamen er op af. Het weer was prachtig en de sfeer was goed. Complimenten aan de deelnemers, het bestuur en de vele vrijwilligers die dit mogelijk maakten.

Wat wellicht – althans bij mij - wat ondersneeuwt is de jaarlijkse keuring van kazen. Ditmaal waren er 108 inzendingen. Op de vrijdag voorafgaand werd in het ‘Bruisend Hart’ in Hoornaar door een erkende keurmeester de beoordeling gemaakt. Dat is oprecht serieus werk. Gekleed in witte jassen, met water en een cracker binnen handbereik om de smaak te neutraliseren, werden de kazen gekeurd. Vele prijzen zijn aan de inzendingen verbonden. Op de zaterdag waren ze te zien en te proeven in de Streektent. Hulde aan dit ambacht.

De kop in het Kontakt van vorige week was sprekend: ‘Allerbeste kaas uit de wereld komt uit Bleskensgraaf.’ De overjarige kaas van De Graafstroom uit Molenlanden is, bij de ‘Global Cheese Awards’, uitgeroepen tot de beste kaas ter wereld. Dat is een topprestatie uit de Alblasserwaard. Bij de stand van de kaasfabriek de Graafstroom werd op de Fokveedag met trots deze kaas aan het publiek gepresenteerd. Nu ben ik geen echte kenner, maar geproefd heb ik zeker wel, heerlijk. Mijn felicitaties gaan uit naar de makers. Bijzonder: ’s werelds beste kaas komt van melkkoeien uit onze Alblasserwaard, van een Molenlands bedrijf. Daar kunnen we met recht trots op zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen