Gemeentenieuws Molenlanden

 Bekijk hieronder de beste tips om voedselverspilling tegen te gaan
Bekijk hieronder de beste tips om voedselverspilling tegen te gaan

Doe mee aan de Verspillingsvrije week | Bekijk hier de tips van Waardlanden

Nieuws 308 keer gelezen

Van 11 tot en met 17 september is het de Verspillingsvrije week. Bekijk hieronder de beste tips om voedselverspilling tegen te gaan. Doet u ook mee?

??Controleer uw voorraad
Controleer voor u naar de winkel gaat wat er nog in uw koelkast, vriezer en voorraadkast ligt. Zo voorkomt u dat u producten dubbel in huis haalt. Bekijk welke producten er eerst op moeten. Zo weet u wat u écht nodig heeft.

?? Maak een boodschappenlijstje
Maak voor u naar de winkel gaat een planning met wat u op welke dag gaat eten en wie er dan mee-eten. Als u één keer in de week boodschappen haalt kunt u het beste een weekmenu maken. Zo vergeet u niets mee te nemen en komt u niet in de verleiding extra producten in de winkel te kopen.

??Kook op maat
Precies genoeg koken kan lastig zijn. Vooral bij pasta, rijst en couscous, omdat deze producten flink uitzetten tijdens het koken. Als u precies afmeet hoeveel u nodig heeft voorkomt u verspilling. Een keukenweegschaal, maatbeker of maatcupje helpen daarbij. Heeft u een grotere portie eten over? Misschien kunt u er dan ook nog iemand anders blij mee maken.

?? Vergeet uw restjes niet
Label een plank in uw koelkast en zet daar alle restjes, geopende verpakkingen en producten die snel op moeten. Zo vergeet u ze niet.

?? Kijk, ruik en proef
Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten en maak producten op tijd op. Een product met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum kunt u ook ná de datum vaak nog eten. Gebruik uw zintuigen en kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen. Op zeer bederfelijke producten staat een “Te Gebruiken Tot-datum”. Dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het in vóór of op de datum.

?? Bewaar of vries in
Als u restjes goed bewaart, kunt u het later nog prima eten. Bewaar het in een afgesloten bakje om te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Gebruik stickers om de inhoud en de datum op te schrijven. De meeste restjes kunt u in de koelkast 2 dagen bewaren. Ook kunt u restjes invriezen. In de vriezer zijn de meeste restjes 3 maanden houdbaar.

?? Maak wat lekkers met restjes
Restjes opmaken lukt altijd! Bijvoorbeeld in een soepje, quiche, salade, omelet of roerbakgerecht. Met restjes kunt u allerlei nieuwe lekkere gerechten maken.

?? Groente en fruit uit de vriezer
Groente en fruit uit de vriezer zijn niet alleen minstens zo gezond als vers, maar ook veel langer houdbaar. U kunt makkelijk de juiste porties uit de vriezer halen. Zo maakt u precies genoeg klaar en voorkomt u verspilling.??Red oude boterhammen
Wist u dat de gemiddelde Nederlander zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product terwijl het makkelijk is om verspilling te voorkomen. Vries brood in en haal alleen de boterhammen eruit die u die dag nodig hebt. Zo heeft u altijd vers brood. Rooster het als het oud is of maak er een lekkere tosti of wentelteefje van.

??Verse kruiden invriezen
Verse kruiden invriezen? Jazeker! Snijd de kruiden fijn en leg ze in een ijsklontjeshouder. Olie erbij, deksel op de houder en in de vriezer. U haalt makkelijk de juiste porties uit de vriezer en doet ze daarna in de pan.

??Controleer de koelkasttemperatuur
Zet uw koelkast op 4 °C. Dat is de ideale koelkasttemperatuur. Producten blijven dan langer goed en bacteriën en schimmels krijgen nauwelijks kans om te groeien. Met een koelkastthermometer kunt u controleren of uw koelkast koud genoeg staat.

?? Bekijk het bewaaradvies
Gebruik de handige online Bewaarwijzer via voedingscentrum.nl/bewaarwijzer en vindt het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Zo weet u altijd hoe lang u een geopend product kunt bewaren, hoe u bederf herkent en wat de beste bewaarplek is voor uw producten.

?? Verspillingsvrije coach
Gooit u ook vaker eten weg dan u zou willen? Dan kunt u de hulp inroepen van uw eigen coach. De Verspillingsvrije coach is een app van Milieucentraal die u tips op maat geeft tegen voedselverspilling. U download de app in de App Store (iOS) of via Google Play (Android).

?? Doe het juiste afval in de gft-container
Graten, botten en schillen mogen in de gft-container. Weet u eigenlijk wat er nog meer in de gft-container mag? Ontdek wat er wel en niet bij het gft hoort op waardlanden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Echte kerstboom huren of adopteren: een milieuvriendelijke keuze Nieuws 22 nov., 13:26
Afbeelding
Gezellige drukte tijdens ondernemersontbijt Molenlanden Nieuws 17 nov., 21:33
Afbeelding
Gemeente Molenlanden en Jeugdteams ZHZ ondertekenen contract jeugdhulpdienstverlening Nieuws 17 nov., 21:24
Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.