Gemeentenieuws Molenlanden

Het was er zeker niet minder gezellig om, maar zeg maar eens op tijd nee als je weer een glas in je handen gedrukt krijgt.
Het was er zeker niet minder gezellig om, maar zeg maar eens op tijd nee als je weer een glas in je handen gedrukt krijgt. Foto: gemeente molenlanden

Column Theo Segers: Drooglegging; Ik pas

Algemeen 224 keer gelezen

Na al die regen zou je hopen dat het droger wordt. Nee, deze column gaat niet over het weer, de hoge waterstanden en de behoefte aan beter weer, maar over een ander soort van drooglegging. Op 1 januari van dit nieuwe jaar begon de 10e editie van IkPas Dry January. En dit nieuwe jaar ga ik zelf ervaren wat het met mij doet, een maand niet drinken. 

Deelnemers aan voorgaande campagnes gaven aan positieve veranderingen te ervaren: ze voelen zich fitter, sliepen beter en vielen af. Ik ben benieuwd. Samen met Piet Vat, wethouder zorg, doe ik mee aan deze Ikpas campagne. En soms is het best lastig volhouden. Tijdens de nieuwjaarsontmoeting toasten wij beiden met een glas water en jus ‘d orange. Het was er zeker niet minder gezellig om, maar zeg maar eens op tijd nee als je weer een glas in je handen gedrukt krijgt.

Het doel van deze maand alcoholvrij is het creëren van bewustwording om wel of niet te drinken. Het is goed om bewust bezig te zijn met wanneer en hoe vaak en hoe veel je alcohol drinkt. In Nederland is alcoholgebruik onder volwassenen algemeen geaccepteerd, maar zonder risico en gezond is het zeker niet. Wees je bewust van je voorbeeldrol als volwassene. Opvoeden is voor een groot deel voorleven en voordoen. Voor onze jeugd, waarvan de hersenen kwetsbaar en in ontwikkeling zijn.

De gemeente werkt integraal samen met andere partijen om het alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen. Naast voorlichting aan ouders bestaat de aanpak onder meer uit het programma Helder op School, toezicht door gemeenten op de naleving van de NIX18 regels en voorlichting aan professionals. Ga over dit thema met je kind of jongeren in je omgeving in gesprek en blijf erover in gesprek. En zoals ik al zei: ‘Doe het goed voor.’ Deze maand sta ik droog, nou ja, ik drink geen alcohol; Ikpas.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen