Gemeentenieuws Molenlanden

De vernielingen bij het monument in Nieuw-Lekkerland
De vernielingen bij het monument in Nieuw-Lekkerland Foto: Andre Hoogendoorn

Column Theo Segers: Mission Belle en Veteranen dag 2022

8 dec 2022, 16:19 Algemeen 162 keer gelezen

Gedurende de week overdenk ik de onderwerpen waarover ik in deze rubriek zal schrijven. Maandagmorgen kies en typ ik rond de 300 woorden en u leest dit dan waarschijnlijk op de donderdag. Na de prachtige herdenking op zaterdag 26 november met aansluitend de dag voor de Veteranen in Molenlanden, wist ik dat het hierover zou gaan. Een lovend verhaal had ik in gedachten. 

Ik begin echter op een andere manier dan dat ik van plan was. Een zwarte alinea in mijn verhaal. Op zondag 4 december ontving ik foto’s van wat vandalen bij het monument van Mission Belle in Nieuw-Lekkerland hebben gedaan. De kransen waren omgegooid en vernielingen waren aangericht. Ik heb de foto’s verbijsterd bekeken. Waar is het respect voor hen die ons de vrijheid gaven? Ik heb (nog) geen idee over het hoe en wat. Graag zou ik met de daders in gesprek gaan. Meld je! 

Wat was het een plechtig moment bij het monument de zaterdag voor 1 december. Toen maakte in 1943 de Engelse bommenwerper B-17G een noodlanding op de Lek bij Nieuw-Lekkerland; drie bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Er waren sprekers, onder anderen: een legerpredikant, kinderen van de school uit Streefkerk en de kinderburgemeester. Een prachtig voorbeeld van ‘vrijheid geef je door’. Ook de veteranen uit Molenlanden, vervoerd in oude legervoertuigen, waren ditmaal aanwezig. Het was indrukwekkend. Mijn dank aan de mensen die dit mogelijk maakten. Reserveer alvast in de agenda de laatste zaterdag van november voor de volgende herdenking: 25 november 2023. 

Na afloop had de gemeente Molenlanden voor de veteranen uit de gemeente een bijeenkomst georganiseerd. Een moment van onderlinge ontmoeting. Verhalen werden gedeeld en de dank uitgesproken aan hen die toen, maar ook nu nog steeds, met gevaar voor eigen leven een bijdrage hebben geleverd aan de vrede in de wereld. Een van de aanwezigen fluisterde me het motto in: ’Vrede kan je leren, door te leren over de oorlogen.’ En dat is zeker waar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Extra energiehulp voor meer huishoudens in Molenlanden beschikbaar Algemeen 2 feb, 11:30
Afbeelding
Column Theo Segers: Watersnood, 70 jaar geleden Algemeen 27 jan, 16:52
Afbeelding
Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan mevrouw A. van Werkhoven-Scheer te Streefkerk Algemeen 26 jan, 08:10
Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.