Gemeentenieuws Molenlanden

Op mijn bureau thuis heb ik een bordje met de tekst: ‘Sta op en schitter, je licht is gekomen.’
Op mijn bureau thuis heb ik een bordje met de tekst: ‘Sta op en schitter, je licht is gekomen.’ Foto: gemeente molenlanden

Column Theo Segers: Licht; ‘Goed licht, allicht!

Algemeen 136 keer gelezen

Dit keer wil ik het hebben over licht. Een thema dat veel wordt besproken, beschreven en bezongen. Geliefd als thema voor gedichten en liederen. Licht in de duisternis. Afgelopen weekend scheen de zon heerlijk, ondanks dat de dagen al korter worden. Het voelde half november als voorjaar.

Op mijn bureau thuis heb ik een bordje met de tekst: ‘Sta op en schitter, je licht is gekomen.’ Een prachtige tekst, die al zinspeelt op de komende kerstdagen. Feest van licht. In veel huizen worden binnen en buiten - de hoge energierekening ten spijt - toch lichtjes opgehangen. Arkel treft al voorbereidingen, met verlichte tuinen en huizen en de organisatie van een lichtjesoptocht.

Toch wil ik een ander punt maken. En dat is: ‘Doe je licht aan, laat je zien!’ De commissaris van de Koning was onlangs op ambtsbezoek in Molenlanden en zei iets soortgelijks: ‘Stop je licht niet onder een korenmaat.’ Daar kan ik me wel in vinden. Het maakt het voor de ander ook makkelijker om jou te zien. Misschien om je te waarderen, je initiatief te versterken of om je te helpen.

Nu heel praktisch en concreet: doe alsjeblieft je licht aan. Onlangs reed ik na een raadsvergadering naar huis. Op Overslingerland raakte ik bijna een fietser die daar reed zonder licht. Wat een gevaarlijke actie, die oh zo makkelijk te voorkomen is.

De campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’ kan best herhaald worden, met ‘doe je licht aan in het donker.’ ‘Goed licht, allicht’. Beste mensen doe je licht aan, op de fiets, maar ook als je in het donker wandelt. Verras andere weggebruikers niet onaangenaam. Laat je licht schijnen in de duisternis. En net als ik hier omschreef, kan je daar veel betekenissen aan geven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen