Gemeentenieuws Molenlanden

"De jaarkosten van de nieuwe huisvesting zijn, ondanks de extra gevraagde investering, straks lager dan de huisvestingskosten nu."
"De jaarkosten van de nieuwe huisvesting zijn, ondanks de extra gevraagde investering, straks lager dan de huisvestingskosten nu." Foto: Gemeente Molenlanden

Extra geld voor nieuwbouw door sterk stijgende bouwkosten

8 jul, 16:45 Algemeen 66 keer gelezen

De gemeenteraad heeft ingestemd met extra budget voor de bouw van huisvesting voor de gemeente Molenlanden. Dit extra budget is nodig om de nieuwbouw te laten starten. De oorlog in Oekraïne heeft, na de coronapandemie, forse prijsstijgingen tot gevolg in de bouwsector. Het effect is dat er naast het uitvoeringskrediet van € 12.769.313,- nog € 1.081.593,- nodig is. 

Dat betekent dat kapitaallasten per jaar € 24.500,- hoger uitvallen. De jaarkosten van de nieuwe huisvesting zijn, ondanks de extra gevraagde investering, straks lager dan de huisvestingskosten nu.

Wethouder Bram Visser gaf aan bij de behandeling van het voorstel: “Ik had hier liever niet gestaan om na januari opnieuw extra geld te vragen. Het zijn bizarre tijden in de bouw nu de wereldmarkt door de oorlog in Oekraïense zo op zijn kop is gezet. Sommige bouwproducten zijn inmiddels meer dan twee keer zo duur. Uit de aanbesteding blijkt dan ook dat we niet kunnen bouwen binnen het budget dat de raad beschikbaar heeft gesteld. We hebben alle alternatieven bekeken. Onder andere het stoppen met de nieuwbouw bij De Spil. Ook dat zou ons allen geld kosten. Dan staan we met lege handen, een verouderde en dure huisvesting die niet aan de eisen van duurzaamheid voldoet. Doorgaan met de nieuwbouw is de beste optie. De jaarkosten van onze huisvesting worden lager. Maar de extra euro’s had ik liever aan andere zaken besteed.”

Bezuinigingen op laagste inschrijving

De aanbesteding, waarbij een aannemer is geselecteerd, zorgde voor een flinke overschrijding van het budget. Na overleg met de laagste inschrijvers, een externe die het bouwproces kritisch volgt en de projectorganisatie is het extra gevraagde budget € 1.081.593,- (in plaats van € 1,8 miljoen verschil dat uit de aanbesteding kwam). Alle posten van de bouw zijn opnieuw bekeken. Na eerdere besparingen is de grootste besparing mogelijk door inkoop en bouwtechniek bij de bouw. Ook worden kleinere aanpassingen gedaan. Zoals in systeemwanden, bestrating in plaats van een vlonder en een vijver wordt uit het ontwerp weggelaten.

Verbouwing van De Spil en nieuwbouw

Het project nieuwbouw is een onderdeel van het programma huisvesting waar ook de projecten voor De Spil en de buitenruimte in zijn ondergebracht. De Spil wordt inmiddels verbouwd. In De Spil komt de vergaderruimte voor de gemeenteraad, het sociaal team en een servicepunt voor inwoners.

De nieuwe huisvesting van de gemeente bestaat uit de verbouwing van De Spil nieuwbouw voor binnen- en buitendienst. De uitvoering van deze plannen past bij de ambities van de gemeente waar te maken, waaronder werken in een klimaatneutraal gebouw. De huisvesting is ondersteunend aan de gewenste integrale en persoonlijke manier van werken in Molenlanden en past bij de werkgever die Molenlanden wil zijn. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.