26 September 2012 | 15.41

Vluchtelingenwerk Leerdam zoekt taalkoppels

vluchtelingenwerk.jpg

LEERDAM • Mensen maken de Wijk en VluchtelingenWerk Zuidvleugel starten in Leerdam-West met het taalcoachproject 'Taal in Beweging'. Gezocht: vrijwilligers.

Het project is bedoeld om mensen uit de wijk met een taalachterstand te helpen de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Er worden taalkoppels gevormd bestaande uit een wijkbewoner en een vrijwillig maatje die anderhalf uur per week gedurende een half jaar samen optrekken om de taalbeheersing te verbeteren en het sociaal netwerk uit te breiden. Voor de deelnemer levert de begeleiding extra ondersteuning op, bijvoorbeeld bij het doorstromen naar een opleiding of ter voorbereiding op het inburgeringsexamen. Voor de taalcoach betekent de begeleiding van een buurtgenoot vaak een verrijking van zijn/haar dagelijks leven. Er wordt bij het vormen van de koppels gezocht naar aansluiting van interesses en ambities. VluchtelingenWerk heeft al een vergelijkbaar project met succes in Dordrecht opgezet.

Mensen maken de Wijk
Naast financiële steun uit Europese fondsen wordt geld in het kader van Mensen maken de Wijk beschikbaar gesteld. Mensen maken de Wijk is een project van gemeente Leerdam en KleurrijkWonen, ondersteund door subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het project kent vier  thema’s, sociale samenhang, leefbaarheid, veiligheid en maatschappelijke participatie, met als doel het verbeteren van het woon- en leefklimaat in Leerdam-West. Op elk thema worden plannen en initiatieven ontwikkeld en ondersteund. Het project met de taalkoppels maakt deel uit van het thema maatschappelijke participatie.

Aanmelden
Hetty van de Berg van VluchtelingenWerk gaat het project begeleiden. Mensen met interesse in taalondersteuning of die zich willen aanmelden als taalcoach, kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0345-631909 (dinsdag en donderdag) of per mail hvandenberg@vwzuidvleugel.nl. Het is ook mogelijk langs te gaan bij VluchtelingenWerk aan de Patrimoniumstraat 113.

afbeelding van Marijke Verhoef
Dit artikel is geplaatst door:
Marijke Verhoef

coördinator Het Kontakt Media (magazines, etc.) en redacteur Het Kontakt editie Alblasserwaard

UITagenda

 • vrijdag 9 Oktober - vrijdag 8 April
  Spel
  Klaverjassen
  De Burcht van Haeften in Haaften
 • maandag 30 November
  Lezing & bijeenkomst
  Sinterklaas in BOP
  Dorpshuis EMM in Asperen
 • dinsdag 1 December
  Lezing & bijeenkomst
  DOP geopend
  Dorpsontmoetingspunt in Deil