Afbeelding
Foto: Jan Timmer
advertorial

CSG Willem de Zwijger: ‘Je bent hier geen nummer, maar een mens’

Zakelijk 1.596 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Prima docenten. Een fijn gebouw. Een veilige, warme sfeer. Onderlinge verbondenheid. Persoonlijke aandacht. De ruimte om jezelf te ontwikkelen. Zo ervaren leerlingen hún christelijke scholengemeenschap in Schoonhoven.

De Krimpenerwaard telt meerdere scholen voor voortgezet onderwijs. En allemaal hebben ze hun specifieke kwaliteiten en bieden ze routes aan richting een diploma waar je verder mee kunt. Dat geldt ook voor CSG Willem de Zwijger, in de omgeving door iedereen ´de WZ´ genoemd. De school biedt leerlijnen aan naar een vmbo-t, havo- of vwo-diploma en telt ruim 850 leerlingen, een gemotiveerd en betrokken docentenkorps en verschillende andere bevlogen mensen die waar nodig zorg en ondersteuning bieden.

“Dit is een super fijne school”, zegt Naomi den Oudsten (14 jaar). “Je kent elkaar én wordt gekend. Het is hier gezellig en het voelt eigen.” Domine Blokland (15 jaar) denkt er precies hetzelfde over. “Je bent hier geen nummer, maar een mens. Als het even wat minder lekker met je gaat, dan sta je er niet alleen voor. Je mag altijd rekenen op persoonlijke aandacht.”

‘Dit is een super fijne school. Je kent elkaar én wordt gekend’

Flex werkt

De WZ biedt in alle leerjaren onderwijs via het ‘flexmodel’. “Naast de basisvakken zoals Nederlands, Engels, aardrijkskunde en geschiedenis hebben we ruimte gecreëerd voor vakken waarin onze leerlingen graag extra tijd willen steken”, vertelt Pieter van Hof, docent én onderwijsontwikkelaar. “Dat kan zijn vanuit de behoefte aan nog wat meer diepgang of omdat extra aandacht voor een vak helpt om er beter in te worden. Die ruimte hebben we weten te scheppen door de basisvakken qua lesuren iets te comprimeren. Het wérkt! De leerprestaties zijn flink verbeterd en het plezier in leren is flink toegenomen. Ook de ‘zwijg-flexuren’ dragen daar aan bij. Daarbij bieden we in een stille omgeving de gelegenheid om huiswerk te maken en leerwerk te doen.”

Daarnaast scoren de talent-flexuren uitstekend op de WZ. In zestien modules van elk tachtig minuten krijgen leerlingen de kans om zich buiten de reguliere vakken te bekwamen in een veelheid aan items, variërend van schaken en een kijkje in het vak van geluidstechnicus tot en met een bootcamp. “Super leuk en interessant!” noemen Naomi en Domine die ‘mooie’ extra’s.

Ski-kamp regelrechte tophit

Over ‘leuk’ gesproken. Het ski-kamp van de WZ geldt al jaren als een regelrechte tophit. Deze winter trok er weer een touringcar met zeventig bovenbouwleerlingen en zeven begeleiders richting de Oostenrijkse sneeuw. “Dat was genieten”, stelt Bas Verdoold (examenleerling vmbo-t) met een grote grijns vast. “Skiën is sowieso al top, maar nóg mooier vond ik de vriendschappelijke sfeer onder elkaar. We waren binnen de kortste keren écht een groep.” Jeanine Kraaieveld (havo 4) kan dit beamen. “Het waren vier geweldige dagen”, klinkt het enthousiast. “Gelukkig mag ik me volgend jaar weer aanmelden. Ik verheug me er nu al op!”

Werken op de WZ

Werken op de WZ is net zo leuk als leerling zijn van de Schoonhovense scholengemeenschap, beaamt Diederik van Leussen, docent Frans. “Ik vind dit een heel gemoedelijke school. Dat wist ik overigens al toen ik hier ooit zelf leerling was, haha! En nu voor de klas wordt dat beeld bevestigd.” “Er is hier altijd back-up van collega’s”, weet brugklas-teamleider Arnelle van Wijngaarden. “Je kunt in alle omstandigheden op elkaar terugvallen. Dat geeft een fijn en warm gevoel.” Orthopedagoog Michelle Bogaard ervaart dat er écht naar de leerlingen wordt omgezien. “We leveren ook in dat opzicht maatwerk met elkaar. Er valt hier geen kind tussen wal en schip. Dat maakt dat ik hier met heel veel plezier werk.” “Ik denk er net zo over”, zegt docent geschiedenis Karien van der Wekken. “Deze school is eigentijds, relatief klein en dorps tegelijk; een combinatie waar niet alleen onze leerlingen, maar ook wij ons prettig bij voelen. Ik ben nog altijd blij dat ik hier vier jaar geleden binnenstapte. Deze school voelt goed en vertrouwd.”

Wil je ook werken bij de WZ?Kijk voor vacatures op Werkenbijdewz.nl

Aandacht, groei, verantwoordelijkheid en vertrouwen

Arnelle glundert als zij hoort hoe de leerlingen en collega’s over de school praten: “Dit is precies waar wij als school voor staan. Vanuit onze christelijke identiteit werken we vanuit vier kernwaarden: aandacht, groei, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Blijkbaar merken leerlingen en collega’s dat. Daar ben ik heel blij mee!”

CSG WILLEM DE ZWIJGER | Kamerlingh Onnesdreef 4, Schoonhoven | csgwillemdezwijger.nl

Dit artikel verscheen eerder in het gratis af te halen magazine WAARD. Het hele magazine is hier te lezen: https://kmp.nl/onze-titels/magazines/waard/ Tevens zijn daar de afhaaladressen te vinden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden