Afbeelding
advertorial

Patricks Koihuis brengt je eigen Japanse koi dichterbij

Zakelijk 878 keer gelezen

BERGAMBACHT • Een Japanse koi aanschaffen? In Bergambacht vind je in Patricks Koihuis de mooiste vissen, toebehoren, voer en een goed advies.

Het gebeurt Patrick Stout regelmatig dat-ie even op ‘de kruk’ gaat zitten om te kijken naar al het moois wat er in zijn bassins zwemt. Want Japanse koi’s zijn z’n lust en zijn leven. 

Uit hobby
“Een jaar of twintig geleden kocht ik mijn eerste koi’s”, vertelt hij. “Puur uit hobby. Destijds was er nog een koi-dealer in Berkenwoude, maar die stopte een paar jaar geleden met zijn activiteiten. Ik moest dus op zoek naar een andere. Die vond ik in de Hoeksche Waard. Van lieverlee raakte ik bevriend met deze man en dat leidde er toe dat ik met hem mee mocht naar Japan, het land waar hij zijn koi’s koopt. Het was een geweldige reis en ik kocht zelf acht koi’s. Ik kon niet wachten tot ze op Schiphol werden afgeleverd en ik ze na een quarantaineperiode bij de koi-dealer mee naar Bergambacht kon meenemen.”

Patrick’s trip naar het Verre Oosten én een verzoek van Wim Maat om voor een paar van zijn klanten de opgroei van een aantal eenjarige ‘Golden Corn-koi’s op zich te nemen, vormden de aanleiding om met Patricks Koihuis te beginnen. “Wim had een aantal bakken over die ik mocht gebruiken. Daarbij had ik aan de Nijverheidstraat 31 in Bergambacht al een prima pand om met Patricks Koihuis voor mezelf te gaan beginnen naast mijn gewone baan. Ik ben inmiddels zo ver dat ik er écht mee naar buiten kan treden. Iedereen met Japanse koi of interesse in deze bijzondere vissen is op afspraak welkom.”

Veranderende kleuraccenten
Patrick kan uren vertellen over de Japanse koi. Het plezier en de passie spatten er vanaf terwijl hij ons meeneemt langs de bakken. “Het is prachtig om, nadat je een koi hebt binnengekregen, de ontwikkeling van zo’n vis te volgen”, zegt hij. “Dan heb ik het niet alleen over de groei, maar ook over de uiterlijke veranderingen die onder meer bestaan uit steeds veranderende kleuraccenten. Dat blijft me fascineren. En de vissen geven me rust. Ik kan uren naar ze kijken. Verveelt nooit.”

De Japanse koi gold in vroeger dagen als een consumptievis. Hij zwom in de warmere jaargetijden in het water tussen de rijstvelden. ’s Winters werd de Japanse koi ondergebracht in een bassin onder de woning. De vis diende dan als wintervoedsel. “Op een gegeven moment werd ontdekt dat de koi’s gingen muteren. Met andere woorden: ze kregen kleurvarianten”, vertelt Patrick. “Deze bijzondere exemplaren werden apart gehouden om met ze te gaan kweken. Dat was meteen ook de start van het hobbymatig houden van Japanse koi.”

Meer dan honderd jaar oud
Er zijn exemplaren bij die een hoge leeftijd bereiken. “Het komt voor dat ze meer dan honderd jaar oud worden”, weet Patrick. “Maar dan moeten de omstandigheden wél ideaal zijn. In Nederlandse omstandigheden red je dat bij lange na niet. Om lang van je koi te genieten zul je een aantal zaken goed geregeld moeten hebben. Adequaat watermanagement is essentieel. Ook moet je mineralen toevoegen en de juiste bacteriën aan het water toevoegen, zodat de afvalstoffen worden afgebroken. Uiteraard kunnen mensen altijd bij me terecht voor voorlichting hierover. En vanzelfsprekend voor de aanschaf van een originele Japanse koi. Ze zijn hier al te koop vanaf 25 euro. Grotere en juiste exemplaren lopen uiteraard op qua prijs.”

Patrick constateert dat de koi razend populair is in Nederland. “Er was even een dipje toen de energiekosten fors opliepen, maar inmiddels zie je weer een terugkeer naar de periode daarvoor. Dat begrijp ik goed, want het is een prachtige hobby. Maar ook één die tijd en aandacht vraagt. Een koi houden is méér dan een bak water met een vis er in. Wie daar de consequenties van wil dragen heeft er een mooie hobby bij.”

Voor meer informatie: Patricks Koihuis, Nijverheidstraat 31, 2861 GX in . Bergambacht. Telefoonnummer: 06-22509189. Email: info@patrickskoihuis.nl. Website: www.patrickskoihuis.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden