• Angelique Jonkheid (l) en Chantal van Gijssel van Andante Uitvaartbegeleiding.
• Angelique Jonkheid (l) en Chantal van Gijssel van Andante Uitvaartbegeleiding. Foto: Dirk Molenaar

Andante Uitvaartbegeleiding: ‘We staan naast de familie’

Zakelijk 514 keer gelezen

REGIO • Dit voorjaar is Andante Uitvaartbegeleiding uit Oudewater overgenomen door Chantal van Gijssel (51) en Angelique Jonkheid (47). Beide dames zijn inmiddels hét gezicht van de onderneming. Ze onderscheiden zich door tijd en rust te nemen in het proces, zowel voor als tijdens de uitvaart. “We staan naast de familie, van het begin tot het einde.”

Dertien jaar geleden koos Chantal voor dit vak vanwege een niet plezierige ervaring tijdens de uitvaart van haar moeder. “Tussen het moment van overlijden en de dag van de uitvaart hadden we telkens wisselende contactpersonen”, vertelt ze. “Het voelde onpersoonlijk en niet fijn. Dat moet toch anders kunnen, was mijn gedachte. In het verdriet maak je soms de verkeerde keuzes. Het is aan de uitvaartonderneming om mensen hierin te begeleiden.” 

De interesse voor dit vak had Chantal al van jongs af aan. “Het is beter om op latere leeftijd in te stappen, zodat je meer levenservaring hebt.”

Ontzorgen
De uit Stolwijk afkomstige Angelique is vijf jaar geleden bij Andante gestart. “Eenmaal veertig geworden besloot ik om hiervoor te kiezen. De werkwijze van Andante sprak mij aan: rust en tijd nemen om alles netjes te regelen”, maakt ze duidelijk. “Het organiseren en begeleiden is fijn om te doen. Nog mooier en dankbaarder is het ontzorgen en dat je er echt toe kan doen. Dat heeft mij nog veel meer verrast dan vooraf gedacht.”

Een uitvaartverzorger moet voldoen aan bepaalde eigenschappen. Chantal: “Denk aan organiseren, inleven, luisteren, geduld hebben en snel schakelen wanneer de situatie dit vraagt. Soms voel je spanning bij families vanwege onderlinge onenigheid. Dan is het zaak om neutraal te blijven.”

Gespannen
Angelique noemt als voorbeeld de eerste uitvaart die ze verzorgde: “Met bonkend hart en enigszins gespannen heb ik de familie bezocht en begeleid. Tijdens de evaluatie wilde de familie eerst iets met mij delen. Direct dacht ik dat ik iets verkeerd had gedaan, maar dat was niet het geval. Ze waardeerden de rust die er was tijdens het proces. Kennelijk heb ik iets over me wat je in staat stelt om kalm en rustig te blijven.”

In de nabije toekomst willen beide dames graag een eigen rouwcentrum. Nu maken ze gebruik van elke gewenste locatie of bestaande rouwcentra. Steeds vaker verzorgen ze ook in de Krimpenerwaard uitvaarten. “Tijd, rust en ondersteuning, dat zijn onze kernwaarden”, sluiten beide vrouwen af.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app