• V.l.n.r: Fien van Cappellen, Myrthe Jongenotter en Marike van Cappellen.
• V.l.n.r: Fien van Cappellen, Myrthe Jongenotter en Marike van Cappellen. Foto: Jan Timmer

Restaurant de Proefstand: unieke combi met natuur en industrie

Zakelijk 4.208 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Natuur en industrie komen op een onvergelijkbaar mooie wijze samen in restaurant de Proefstand op eiland De Zaag in Krimpen aan de Lek.

Waar ooit de bedrijfskantine van Bolnes Motorenfabriek was gesitueerd, vinden bezoekers sinds januari het fraai vormgegeven restaurant de Proefstand.

De zaak grenst aan de achterzijde direct aan de aloude fabriekshal, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. ‘En front’ tref je de fraaie natuur van eiland de Zaag. Dat is ook de plek waar binnenkort een terras en een kinderspeelplaats verrijzen. En kijk je van achter je tafeltje in het restaurant nog wat verder oostwaarts, dan zie je het ‘Huis van de Kikker’, de voormalige directeurswoning van Bolnes: een locatie die twee jaar geleden werd verbouwd tot een riante en smaakvolle plek om te overnachten, te vergaderen en te feesten. 

Het geweldige uitzicht over de natuur van De Zaag en de Nieuwe Maas completeert het al zo fraaie plaatje.

Groen licht
Het idee om iets bijzonders te doen met het gebied rondom de voormalige Motorenfabriek Bolnes kwam uit de koker van eigenaar Marike van Cappellen en haar collega Leo Jongenotter.

“In 2019 ventileerden we onze plannen met het terrein”, vertelt Marike van Cappellen. “Daar werd vanuit de gemeente enthousiast op gereageerd. Uiteindelijk kregen we groen licht om één en ander vorm te geven. Met de opening van restaurant de Proefstand zijn we een nieuwe fase ingestapt. Het is alleen heel verdrietig dat Leo dit nieuwe hoogtepunt niet heeft mogen meemaken. Hij overleed anderhalf jaar geleden aan een ernstige ziekte. De bouw van het ‘Huis van de Kikker’ heeft hij nog wel deels mogen meemaken. Ook mooi en troostend is dat zijn ontwerpen nog prominent te zien zijn in ‘Huis’ en restaurant.”

Gezamenlijk
Na het overlijden van Leo Jongenotter besloten Marike en haar dochter Myrthe het project gezamenlijk voort te zetten. Met succes. Restaurant de Proefstand - genoemd naar de ruimte in de machinefabriek waar de door Bolnes geproduceerde motoren proefdraaiden én refererend aan het ‘proeven’ van heerlijke gerechten met louter verse, lokale/regionale ingrediënten- is een geweldige locatie voor lunch en diner en biedt een bijzondere verbinding tussen natuur en industrie.

“Het karakter en de geschiedenis van Bolnes zijn op verschillende manieren te ervaren in het restaurant”, vertelt Myrthe Jongenotter, samen met Marike van Capellen verantwoordelijk voor het bedrijf. “Je merkt het aan de mix van natuurlijke en industriële uitstraling in het interieur, maar ook bijvoorbeeld aan de menukaarten, waarin we een link leggen met de fabriek, de aanwezigheid van een scheepsmotor ín de zaak, een mooi doorkijkje in de fabriekshal én de kapstokken die vroeger ook door de medewerkers van de motorenfabriek werden gebruikt. Het zijn zomaar wat voorbeelden van hoe we ‘toen en nu’ aan elkaar koppelen.”

Inspireren
“De reacties van onze gasten zijn zeer positief”, stelt Fien van Cappellen - verantwoordelijk voor de marketing en communicatie- tevreden vast. “Daar zijn we uiteraard heel blij mee en het inspireert ons om op de ingeslagen weg verder te gaan en de omgeving van het restaurant en Huis van de Kikker verder te vervolmaken.”

Want aan ideeën geen gebrek bij de drie dames en het team om hen heen. “We willen een mooi terras realiseren, een uitnodigende kinderspeelplaats en een loopbrug die het natuurgebied en onze accommodaties direct met elkaar in verbinding brengt, zodat een nog mooiere eenheid ontstaat,” geeft Marike van Cappellen aan.

“En in de tussentijd genieten we van het nu. Het is super fijn dat steeds meer mensen deze mooie plek ontdekken en genieten van een heerlijk en in alle opzichten toegankelijk diner met een speciale ‘Proefstand-twist’ van onze chef-kok Lucas en zijn collega keuken-tovenares Inez. Vanaf maart gaan we vanwege het succes de openingsdagen verruimen en kunnen bezoekers hier op zondag ook terecht voor een lekker lange lunch.”

Voor meer informatie over Huis van de Kikker en Restaurant de Proefstand, of voor wie interesse heeft om bij het Proefstandteam te komen werken: www.zaag55.nl

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app